Greenpeacen raportti: Luksusvaatemerkitkään eivät säästä lapsia haitallisilta kemikaaleilta

Lehdistötiedote - helmikuu 17, 2014
Tänään julkaistussa raportissa Greenpeace International osoittaa luksusvaatemerkkien käyttävän lastenvaatteidensa valmistuksessa samoja haitallisia kemikaaleja, joita vähemmän laadukkaiksi mielletyt halpisvaatemerkit käyttävät. Kemikaaleja on löydetty esimerkiksi Louis Vuittonin ja Dolce&Gabbanan lastenvaatteista.

17. helmikuuta 2014

Lastenvaatteet tutkittiin Greenpeacen tutkimuslaboratoriossa Exterin yliopistossa Englannissa. Tutkijat huomasivat vaatteiden sisältävän monia haitallisia kemikaaleja.

14. tammikuuta Greenpeace julkaisi A Little Story about the Monsters in Your Closet -raportin vaateteollisuudessa käytettävistä kemikaaleista. Tänään julkaistussa A Little story about a Fashionable lie osoittaa saman kemikaalivalheen myrkyttävän myös luksusvaateollisuuden.

Vaatteiden korkean nonyylifenolietyksolaattipitoisuuden takia herää myös epäily, ovatko tuotemerkkien vaatteet tosiaan valmistettu Italiassa, kuten valmistajat väittävät. Nonyylifenolietoksylaatti muuttuu vedessä nonyylifenoliksi, joka on erittäin myrkyllinen hormonihäiritsijä. Sen käyttö on kielletty Euroopan unionissa.

Greenpeace Italian muotiprojektin vetäjä Chiara Campione sanoo:

”Luksusbrändien menestys perustuu tuotteiden laadukkuudelle ja sille, että ne ovat vain harvojen ulottuvilla. Raporttimme osoittaa näiden mielikuvien olevan myrkyllistä valetta. Sama koskee myös monia tavallisia tuotemerkkejä, joita käyttävät tavalliset kuluttajat – haitalliset kemikaalit vaikuttavat jokaiseen meistä. Vaatebrändien täytyy varmistaa, ettei niiden tuotantoketjuun kuulu näiden kemikaalien käyttö.”

Raporttia varten testattiin 27 tuotetta kahdeksalta luksusvaatemerkiltä. Tuotteista kuusitoista sisälsi yhtä tai useampaa seuraavista kemikaaleista: nonyylifenolietyksolaatit (NPEt), ftalaatit, per- tai polyfluoratut kemikaalit (PFC) ja antimoni. Suurimmat NPE-pitoisuudet löytyivät Louis Vuittonin valmistamista ballerinatossuista ja suurimmat PFC-arvot Versacen takista [3]. Osan kemikaaleista tiedetään luontoon vapautuessaan kerääntyvän vesistöihin ja aiheuttavan hormonitoiminnan häiriintymistä.

“Luksusvaatemerkkejä ihaillaan muodin edelläkävijöinä. Niiden on aika elää tämän maineen mukaisesti johtamalla vaateteollisuus myrkyttömään vallankumoukseen. Esimerkiksi Valentino ja Burberry ovat jo sitoutuneet myrkyttömyyteen koko tuotantoketjussaan ja osoittaneet, ettei kauniin muodin tarvitse koitua maapallon kohtaloksi. Mitä myrkkyriippuvaiset Versace, Louis Vuitton, Dior tai Dolce ja Gabbana enää odottavat”, Campione kysyy.

Greenpeace’s Detox-kampanja kutsuu vaikutusvaltaisia tuotemerkkejä sitoutumaan nollatoleranssiin haitallisten kemikaalien käytössä vuoteen 2020 mennessä. Tähän mennessä 20 suuryritystä [4] on ilmoittanut sitoutuvansa tavoitteeseen.

Muotiprojektin vetäjä, Greenpeace Italia, Chiara Campione (+39) 3470100310 (englanniksi)
Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Greenpeace Nordicin tiedottaja Veera Visapää, puhelin 040 518 4516

Viitteet:
[1] Lue ‘A Little Story About a Fashionable Lie’ -raportti: www.greenpeace.org/international/a-fashionable-lie
[1] Detox-kampanjaan sitoutuneet yritykset: Nike, Adidas Puma, H&M, M&S, C&A, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levi's, Uniqlo, Benetton, Victoria's Secret, G-Star Raw, Valentino, Coop, Canepa, Burberry ja Primark.