Lidl kieltää myrkyt tekstiileistä

Lehdistötiedote - joulukuu 11, 2014
Maailman toiseksi suurin halpahintamyymäläketju Lidl on sitoutunut poistamaan haitalliset kemikaalit myymistään tekstiileistä vuoteen 2020 mennessä. Lidlin sitoutuminen on vastaus Greenpeacen Detox-kampanjalle, joka tähtää myrkkyjen poistamiseen tekstiiliteollisuudesta.

Lastenvaatteissa olevien ympäristömyrkkyjen testausta Greenpeacen laboratoriossa Exeterin yliopiston yhteydessä Englannissa.

 
“Lidl on ottanut ison askeleen, ja tämä on selvä merkki muille ketjuille. On korkea aika päästä eroon tarpeettomista ja vaarallisista kemikaaleista tekstiiliteollisuudessa”, sanoo Greenpeace Nordicin ympäristömyrkkyasiantuntija Therese Jacobson.

Lidl menestyi huonosti taannoisessa Greenpeacen selvityksessä, jossa tutkittiin haitallisia kemikaaleja lasten vaatteissa ja kengissä. Nyt Lidl on sitoutunut alkyylifenolietoksylaattien poistamiseen kesäkuuhun 2016 mennessä. Joutuessaan jätevesiin alkyylifenolietoksylaatit hajoavat alkyylifenoleiksi, jotka ovat veden eliöille erittäin myrkyllisiä. Lidl on sitoutunut poistamaan heinäkuuhun 2017 mennessä perfluoratut ja polyfluoratut yhdisteet, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään ja lisääntymiseen.

Lidlin tekstiilien toimittajista 80 prosenttia julkistaa tiedot jätevesistään vuoden 2015 loppuun mennessä tehdäkseen Lidlin tuotantoketjun nykyistä avoimemmaksi.

Lidl toimii 28 maassa Euroopassa. Sitoumus koskee Lidlin kaikkia myynnissä olevia vaatteita ja kenkiä - niin tekstiiliä kuin nahkaa - sekä pyyhkeitä, verhoja ja mattoja. Myös toinen saksalainen ketju Tchibo on jo aiemmin sitoutunut tavoitteeseen tekstiilien myrkyttömyydestä.

Greenpeacen Detox-kampanjan tavoitteeseen on sitoutunut 21 vaatevalmistajaa ja kuusi vähittäismyyntiketjua. Tekstiiliteollisuus saastuttaa massiivisesti vesistöjä Aasiassa. Kiinassa kaksi kolmasosaa joista järvistä on terveydelle vaarallisten kemikaalien saastuttamaa.

Lidlin sitoumus

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Ympäristömyrkkyasiantuntija Therese Jacobson (ruotsiksi, englanniksi), puhelin +46 72 226 07 84