Statsbudsjettet er et oljebudsjett

Nyhet - 6 oktober, 2016
Greenpeace Norge er svært skuffet over forslaget til statsbudsjett for 2017 som regjeringen har lagt frem og mener at det vil ta Norge i en gråere retning, ikke grønnere.

- Med dette budsjettet avlyser regjeringen i praksis det grønne skiftet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

I budsjettet varsler regjeringen at de vil bruke over 25 milliarder på ny oljeleting, og kutter samtidig over 14 milliarder i bevilgninger til Klima- og energifondet.

- Dette er i praksis et oljebudsjett der regjeringen kaster penger etter oljeindustrien. En alvorlig klimakrise henger over oss og regjeringen burde isteden investere disse pengene i det grønne skiftet og arbeidsplasser innen fornybar energi, sier Gulowsen.

Torsdag 5. oktober ble det kjent at Paris-avtalen trer i kraft langt raskere enn forventet. Norge har forpliktet seg til å kutte 40 prosent av våre klimagassutslipp i 2030. Regjeringen kan ikke svare på hvor mye utslippskutt statsbudsjettet legger opp til, men klimaforskerne mener det helt klart ikke er i nærheten av å nå målet om 40 prosent.

- Regjeringen tar ikke Norges klimaforpliktelser på alvor og det er et svik mot verdenssamfunnet. Med dette statsbudsjettet lemper Norges regjering ansvaret over på de andre landene for å følge opp Paris-avtalen.

Greenpeace Norge mener statsminister Erna Solberg må svare på hvem som har ansvar for å kutte klimagassutslipp, om ikke Norge, ett av verdens rikeste land, skal gjøre det.

Tidligere i år åpnet regjeringen for oljeleting i Arktis da de lyst ut 23. konsesjonsrunde. Den nye oljeletingen som regjeringen nå legger opp til vil i stor grad skje i sårbare områder. Over 8 milioner mennesker har signert oppropet om et verneområde i Arktis, skriv under om du vil beskytte Arktis.