Plastforurensning er et globalt problem som må løses internasjonalt. Plast er derfor en sak Greenpeace jobber med over hele verden. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber mot plastforurensning både i Norge og internasjonalt, og hvordan du kan bidra til å redusere plastforbruket.
Oppskriften er gjerne den samme i Norge som internasjonalt, men siden plastproblemet er større i andre steder av verden har vi i Greenpeace gjerne mer fokus på plastproblemet utenlands enn i Norge.
Fem måter vi jobber mot plast og plastforurensning:
1. Lobbyarbeid mot myndigheter
Som med andre miljøproblemer vi jobber med er lobbyarbeid en viktig ingrediens i kampen mot plastforurensning. Verden over har vi jobbet for forbud med unødvendig engangsplast, og det arbeidet begynner nå å bære frukter. I Norge og EU skal en rekke produkter i engangsplast forbys innen 2021, og i andre steder av verden innføres det fortløpende nye forbud mot engangsplast. Vi jobber også for å bedre systemer for avfallshåndtering, slik at mer plast både samles inn og resirkuleres.
2. Press mot internasjonale selskaper og matvarekjeder
Plasten som forurenser naturen og havet produseres og brukes gjerne av store selskaper som Coca-Cola og PepsiCo, uten at disse selskapene har noe ansvar for hva som skjer med denne plasten. Vi jobber derfor med å få disse selskapene til å ta ansvar i kampen mot plastforurensning. Etter press fra Greenpeace har Coca-Cola og PepsiCo forlatt lobbygruppen Plastic industry Association, som har jobbet mot strengere lover og regler mot plast. Nå er neste skritt å få disse selskapene med på en panteordning tilsvarende den vi har i Norge.
Matvarekjeder bidrar også til plastproblemet. For hvor ofte har du ikke handlet og tenkt “er det virkelig nødvendig med all den plastemballasjen”. Den unødvendige bruken av plastemballasje er grunnen til at vi jobber opp mot matvarekjeder gjennom blant annet dialogmøter og underskriftskampanjer aksjoner. Og det virker, fra gigantiske kjeder i Sør-Korea, til England og til USA har vi fått forpliktelser og lovnader om at plastbruken skal halveres innen 2025.
Stå sammen med oss og krev at internasjonale selskaper som Nestlé og Coca-Cola faser ut engangsplast – skriv under her:
3. Strandryddinger og plukkanalyser
Greenpeace er med å arrangere strandryddinger. Her i Norge har våre frivilliggrupper i Oslo og Stavanger tatt initiativ til strandryddeaksjoner. Også internasjonalt er vi med strandryddeaksjoner. I tillegg til å rydde, så jobber vi sammen med Break Free From Plastic-alliansen med å analysere avfallet som ryddes, for å finne hvilke selskaper vi finner mest avfall fra. Disse resultatene bruker vi så for å påvirke disse selskapene til å ta ansvar for plastforurensningen de er ansvarlige for.
4. Allierer oss med andre som jobber mot plastforurensning
Som nevnt over er vi med i Break Free From Plastic-alliansen. At vi samler oss med andre aktører som jobber mot plastforurensning gir oss et større nettverk og bedre mulighet til å påvirke selskaper og myndigheter til å ta ansvar i kampen mot plastforurensning.
5. Engasjerer folk og informerer om problemet med plast
Vi bidrar også med informasjon til folk hva de kan gjøre. For som med andre miljøproblemer så ser vi at engasjerte folk bidrar til at selskaper og myndigheter blir med på de systemendringene som trengs for å skape større forandringer. Gjennom underskriftskampanjer, tips til hva folk selv kan gjøre og å tilby folk å bli med som frivillige i Greenpeace skaper vi mer engasjement.
Plastforurensning: Dette kan du gjøre
Her er 11 forslag til små og store ting du kan gjøre i hverdagen for å redusere plastforbruket og skape endring:
- Kjøp produkter i løsvekt i den grad det er mulig. Kjøp aller helst produkter uten emballasje! Du kan også ha med deg dine egne små nett eller poser til butikken så du slipper å bruke plastposene der til frukt og grønt.
- Kjøp færre plastflasker og ta heller med deg en ordentlig drikkeflaske eller termokopp. Da vil du også være tilbøyelig til å drikke mer vann og mindre sukkerholdige drikkevarer. Bedre for helsa, lommeboka og ikke minst miljøet!
- Når du er sulten på take-away, kan du velge stedene som bruker resirkulerbar papp eller andre bærekraftige materialer til innpakning. Bonus: Si ifra til restauranten om at du ikke vil ha ekstra plastbestikk eller plastpose!
- Oppbevar matrester i gjenbrukbare beholdere. Det samme gjelder matpakka. I stedet for plastfolie og aluminiumsfolie, bruk resirkulerbare og bærekraftige produkter laget av organisk bomull og bivoks.
- Forsikre deg om at du har en brukt plastpose eller stoffpose i et bærekraftig materiale tilgjengelig. Ha den i veska eller oppbevar den i hanskerommet i bilen eller under sykkelen, så du ikke glemmer det når du handler. Gjør det til en vane alltid å legge den et sted der du ikke glemmer den.
- Plukk plast når du går tur.
- Oppfordre politikerne der du bor, til å vedta retningslinjer for å redusere mengden engangsplast. Samarbeid med skoler, arbeidsplassen din eller andre institusjoner du er i kontakt med, om å gjøre det samme.
- Si ifra til dagligvarekjeder om at du ikke vil ha engangsplast. Bruk din makt som forbruker for alt det er verdt.
- Skriv under på underskriftskampanjer som denne. Vi krever at store selskaper som Nestlé og Coca-Cola faser ut engangsplast – før havene våre drukner i plast. Jo flere vi er, desto større press legger vi på selskapene, og da øker sannsynligheten for at de handler. Din stemme teller, skriv under!
- Bli frivillig i Greenpeace. Som frivillig i Greenpeace kan du bli med på alt fra strandryddinger og informasjonsutdeling på gaten og på festivaler til forskning og logistikk, eller du kan delta i demonstrasjoner og ikke-voldelige aksjoner. Les mer her.
- Støtt organisasjoner som Greenpeace, som kan presse myndigheter og selskaper både i Norge og internasjonalt til å handle og gjennomføre systemendringene som trengs. Vi er en uavhengig organisasjon som av prinsipp ikke tar imot penger fra myndigheter eller selskaper. Derfor trenger vi deg med på laget! Les mer og bli månedlig giver her.
LES MER: Plast i havet: Fakta og konsekvenser
LES MER: 5 viktige seire i kampen mot plast
LES MER: Du har sett Seaspiracy på Netflix – hva nå?