Aktivism är Demokrati

När lagen inte skyddar oss

Lysekil, hösten 2020, fem år efter att Parisavtalet godkänts: Efter en hård kamp lyckades en enad svensk klimat- och miljörörelse stoppa den planerade expansionen av Preems oljeraffinaderi norr om Göteborg. Historien om Preemraff är ett tydligt exempel på varför aktivism är nödvändigt i en demokrati.

Preems vansinnesidé om att investera miljarder i att bygga ut produktionen av fossila drivmedel mitt i klimatkrisen, skulle kraftigt ökat koldioxidutsläppen och gjort att Sverige riskerade att missa våra klimatmål. Men tack vare alla de aktivister och organisationer som på olika sätt engagerade sig i denna fråga stoppades utbyggnaden. Utan alla protester, överklaganden, debatter, demonstrationer och aktioner hade det utbyggda raffinaderiet stått där och spytt ut omkring en miljon extra ton koldioxid varje år. Allmänhetens engagemang och aktivism bidrog alltså med en stor samhällstjänst i ett läge där våra institutioner inte förmådde att hantera det som var på väg att hända. Turerna kring Preemraff visar tydligt på det glapp som existerar mellan hur klimat- och miljömål är tänkta att fungera och hur de tyvärr ofta misslyckas att styra de beslut som fattas.

Tack för Olydnaden!

I samband med hovrättsförhandlingen för de aktivister som medverkade i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020 uppförde Greenpeace installationen “Tack för Olydnad” utanför hovrätten. Installationen uppfördes för att uppmärksamma att det som i dag kanske uppfattas som ett brott kanske i framtiden kommer att uppfattas som rätt

Bland de lokala aktivister som lyfts fram finns personer som sett till att giftig klorblekning av papper avskaffats, som räddat Kynnefjäll från att bli ett slutförvar av kärnbränsle, skyddat de marina livet i Fladen och varit centrala förkämpar för yttrandefrihet. 
I filmen Tack för olydnaden kan du se några av aktivisterna berätta om varför de valde att agera samt läsa några av alla de hundratals kommentarer som vi fått som berättar om vikten av aktivism.

Aktivisternas egna ord om aktionen

Här kan du se en film om hur de Greenpeace-aktivister som hade sin andra rättegång i hovrätten i Göteborg den 13 november själva resonerar om sin aktivism och varför de deltog i protesterna mot utbyggnaden av Preemraff. De har även skrivit en debattartikel som publicerats i Expressen.

Hårdare tag mot aktivister

Istället för att ta emot den hjälp  djupt engagerade medborgare bidrar med när de pekar på oförenligheter mellan samhällets mål och den förda politiken, så har tonen från många makthavare mot dessa aktivister hårdnat de senaste åren. Statsminister Ulf Kristersson har antytt att klimataktivister på något sätt skulle vara “totalitära krafter”, ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin tycks ha varit en del en klimataktivist blev av med sin myndighetsanställning och justitieminister Gunnar Strömmer har efterlyst att domstolarna ska utdöma hårdare straff till just klimataktivister som utför fredliga olydnadsaktioner. Fler klimat- och miljöaktivister både åtalas och döms nu oftare för grövre brott än tidigare

Att de som gör sig obekväma, som “stör” makthavare genom att på olika sätt försöka visa att vi gör alldeles för lite inför den miljö- och klimatkris vi befinner oss i  möts av en starkare repression är en oroande utveckling. Det visar sig i hur deras protester bemöts, skildras och behandlas. Det är inte bara här i Sverige som många makthavare nu slår bakut inför protester på sätt som hotar att minska det demokratiska utrymmet. I många länder, även här i Europa, har det redan stiftats lagar som i praktiken gjort det nästan omöjligt att delta vissa typer av klimatprotester och det vore förödande om Sverige följde efter.  

Läs mer om civil olydnad och våra aktioner

Aktiva medborgare – väsentligt för demokratin

Det är som om många av våra politiska makthavare och de som utformade den offentliga debatten glömt hur viktig och central aktivismen och det aktiva medborgarskapet är för demokratin. Aktivism handlar om att osjälviskt utmana samtiden och i praktisk handling försöka förändra vårt samhälle till det bättre. Och på många sätt kärnan i en demokrati. Demokratin behöver att människor engagerar sig på detta djupa sätt, speciellt när det handlar om svåra frågor och det hade varit lättare att låta bli. Det är viktigt att minnas att det är de tidigare generationers aktivism och aktivister vi har att tacka för många av de centrala fri- och rättigheter vi idag tar för givet. Exempelvis rösträtt för samtliga vuxna, rätten att organisera sig fackligt, och religionsfriheten. Det är också de tidigare generationers aktivism vi har att tacka för de miljölagar och normer som vi kan vara stolta över idag.

Insikten om aktivismens centrala roll i demokratin och den positiva kraft det inneburit för oss alla att människor vågat kämpa för en bättre värld trots kostnaden det inneburit för de själva är också anledningen till att protester, demonstrationer och även civil olydnad har ett skydd i vårt samhälle.

Greenpeace arbete för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred!

Läs mer om vilka vi är

Vi måste vända trenden

Det är förstås fantastiskt att fler och fler engagerar sig för klimatet på ett djupare sätt, och det är positivt att nya aktivistiska rörelser uppstår. Även om det generellt tycks gå mot hårdare straff för många som protesterar och makthavare som inte gillar kritiken de får från aktivisterna trycker på för detta, finns det nu ett flertal exempel på att rättssystemen i Europa börjar ta hänsyn till den akuta fara som klimatförändringarna innebär och har godtagit aktivisters argumentation om att deras handlingar är en form av nödvärn. Nyligen friades en forskare som deltog i en vägprotest i Sverige med just denna argumentation. Vi har även tidigare exempel från Storbritannien och Finland där Greenpeace aktivister friats eller inte straffats med hänvisning till att deras handlingar var godtagbara på grund av syftet de försökte uppnå.

En trygg och utvecklad demokrati försöker inte tysta sina kritiska medborgare. Demonstrationsrätten, inklusive civil olydnad, är en central byggsten i varje demokratiskt samhälle. Makthavarna i en stark demokrati lyssnar till medborgarnas oro och kritik. Makthavare och institutioner som värnar demokratin inser hur central aktivismen är för att utveckla samhället och de skyddar den – även när dess kritik riktas mot dem själva. 

Delar du vår oro inför hur klimat- och miljöaktivism bemöts – välkommen att engagera dig med oss och vända trenden!

Fossilbolagen vill tysta kritiken

Det allt hårdare samhällsklimatet mot klimataktivism kommer inte bara från politiker med en kortsiktig och populistisk agenda utan även från stora fossiljättar.

Nu försöker oljejättar som Shell och det amerikanska bolaget Energy Transfer tysta oss genom stämningar på miljontals dollar. Det kan utgöra ett hårt slag mot våra framtida möjligheter att göra skillnad, där det är som viktigast: i kampen för klimaträttvisa.

Stämningarna är oljejättarnas desperata försök att tysta miljöförsvarare eftersom vi har modet att stå upp mot deras vansinniga jakt på fossila bränslen och exploatering av vår redan sårbara planet.

Tillsammans kan vi visa oljeindustrin att de inte kan tysta oss och begränsa vår rätt att agera för klimatet och naturens bästa. Läs mer här om hur oljebolagen försöker tysta oss.

Global Week of Action - Solidarity against Energy Transfer's Lawsuit in Sweden. © Jana Eriksson / Greenpeace
Two more Greenpeace climbers board the Shell oil platform that is being transported to an oilfield north of the Shetland Islands.

Stå upp med oss och swisha ditt stöd.