Tack till alla er som möjliggjort vårt arbete under 2023! Bläddra igenom bildgalleriet nedan för att se några av årets fantastiska naturbilder fångade av Greenpeace fotografer. Om du scrollar längre ned kan du även läsa om viktiga segrar för vår planet som vi har uppnått tillsammans under året som gått.
Vilka gröna segrar uppnådde vi tillsammans under 2023?
Under 2023 uppnådde vi flera segrar för vårt klimat och miljön både i Norden och globalt. Scrolla vidare för att läsa om några av dem.
En enorm miljökatastrof förhindrad i Röda havet
Efter mer än åtta års ihärdigt arbete lyckades FN tillsammans med Greenpeace och flera andra organisationer frakta bort över en miljon fat olja från den övergivna oljetankern FSO SAFER. Oljetankern hade legat och rostat i det känsliga och artrika Röda havet sedan den övergavs 2015 när inbördeskriget i Jemen bröt ut, och har varit en tickande oljekatastrof sedan dess. En större läcka eller explosion på tankern skulle ha inneburit en humanitär och ekologisk tragedi. Räddningsinsatsen inleddes i juli efter år av förseningar och eftersom det alltid fanns en risk för utsläpp under räddningsinsatsen, drog vi en lättnadens suck när all olja hade överförts från SAFER och det som kunnat ha bli det värsta oljeutsläppet i historien förhindrades.
Historisk seger för havet
Efter många år av forskning, kampanjarbete, politisk påverkan och mobilisering av fler än fem miljoner människor världen över, kunde vi i våras äntligen fira att världens ledare hade kommit överens om ett globalt havsavtal. Avtalet kan rädda våra världshav från katastrofala konsekvenser. Greenpeace har kämpat för ett globalt havsavtal i närmare två decennier, och med representanter på plats under förhandlingarna i New York kunde vi pressa beslutsfattarna ända in i de sista sekunderna. Nu arbetar vi vidare för att det skydd som havsavtalet utlovar även omvandlas till verkliga marina skyddade områden, så att känsliga ekosystem och marint liv får en chans att återhämta sig och frodas.
EU förbjuder “bi-dödare”
EU-domstolen har utfärdat ett totalförbud mot bekämpningsmedel med neonikotinoider, ämnen som enligt forskare dödar bin. Neonikotinoider är förbjudet i EU sedan 2018, men flera medlemsländer har trots det fått dispens att använda de förbjudna ämnena. Men nu är det slut på riktigt, och totalförbudet är ett viktigt steg för att stoppa utrotningen av bin och insekter.
Goda nyheter för en av världens största kolsänkor
Demokratiska republiken Kongos regering har för tredje gången försökt – och misslyckats med – att sälja olje- och gasfält! Auktionen av 30 olje- och gasfält är ett hot mot både lokalsamhällen och den mycket speciella biologiska mångfalden i Kongobäckenet – en av världens största kolsänkor och världens näst största regnskog. Genom att stärka rösterna från de påverkade samhällena och flera demonstrationer tillsammans med andra organisationer lyckades vi återigen fördröja försäljningen och skydda regnskogen!
Import av giftigt spillvatten till Danmark ska stoppas
Tillsammans med lokalbor fick vi den danska miljöministern att lova en lagändring som ska stoppa importen av förorenat spillvatten från den norska oljeindustrin till danska Agersøsund. Trots att vattnet renas innehåller det fortfarande giftiga och cancerframkallande kemikalier som kan vara skadliga för människor och natur. Tillkännagivandet om lagändringen kom efter intensiva påtryckningar, demonstrationer och aktioner – bland annat en 60 timmar lång blockad av ett tankfartyg tidigare i år. Det är väldigt goda nyheter för det marina livet i Agersøsund och för alla som har engagerat sig att importen av giftigt spillvatten snart är ett minne blott!
Nej till djuphavsgruvdrift
Under 2023 har Greenpeace arbetat hårt för att stoppa en helt ny miljöskadlig industri innan den får en chans att etablera sig: djuphavsgruvdrift. Industrierna bakom gruvdrift på havsbotten hade tidigare meddelat investerare och medier att deras exploatering av havsbotten skulle börja i juli 2023. Men efter tre veckor av förhandlingar i den internationella havsbottenmyndigheten (ISA), och massiv press från Greenpeace, sa världens regeringar till slut nej till att tillåta att djuphavsgruvdrift påbörjas – i alla fall för tillfället. Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att skydda haven från den här farliga industrin och detta är ingen garanti för att de inte kan få grönt ljus vid ett senare tillfälle. Vi fortsätter därför arbetet tills dess att vi har satt stopp för det här nya hotet mot haven.
EU antar den viktigaste naturlagen på flera årtionden
Den nya så kallade restaureringslagen sätter för första gången upp juridiskt bindande mål för när EU-länder måste återställa förstörd natur. Med den här nya lagen i verktygslådan kan vi hålla våra regeringar ansvariga för att återställa och skydda den hotade naturen. Lagen har mött starkt motstånd från den konservativa partigruppen European People’s Party, EPP, med stöd av lobbyister inom jordbruksindustrin. Även Sverige har vid upprepade tillfällen försökt urvattna lagen. Att lagen nu har antagits visar dock att det fortfarande finns hopp för Europas många hotade arter och ekosystem.
En ny dom i Europadomstolen (EMD) innebär goda nyheter för klimataktivismen
I somras fann rätten att de ryska myndigheterna godtyckligt fängslande 28 Greenpeace-aktivister och två frilansjournalister och kränkte deras yttrandefrihet under en aktion mot oljeproduktion i Arktis 2013. Genom domen skickar EMD en tydlig signal till europeiska stater att människors rätt att protestera måste skyddas.
Hyundai åtar sig att hjälpa till att stoppa illegal gruvdrift i Amazonas
Detta efter att Greenpeace släppte en rapport som avslöjar att tunga arbetsmaskiner från Hyundai är de som använts flitigast bland de som bedriver den extremt destruktiva och illegala gruvdriften på urfolks landområden i Amazonas. Företaget uppger att de kommer att förhindra att maskinerna används i den illegala verksamheten. Vi hoppas nu att även andra tillverkare av liknande maskiner följer detta exempel.
Här kan du anmäla dig för att få mejl från Greenpeace. Då får du uppdateringar om vårt arbete och relevanta miljö-och klimatfrågor, möjligheter att engagera dig och mycket mer.
Skriv upp dig