Neste spoil
I förrgår fick vi ett mejl från Loopia, en av våra webbhotellsleverantörer, som meddelade att vår hemsida www.nestespoil.com hade stängts ned. Nestespoil.com, som vi nu flyttat hit, är en parodi på en av Neste Oils egna hemsidor.

Jag kan mycket väl förstå att Neste Oil inte gillar den. Den handlar trots allt om hur Neste, som är ett finskt statligt bolag, grönmålar sin produktion av palmoljediesel och försöker dölja att produktionen leder till regnskogsskövling och ökade koldioxidutsläpp. Vad jag däremot har svårare att förstå, är hur det kan vara upp till Neste att bestämma om vår webbleverantör ska stänga ned vår sida eller inte.

Neste tycker att den bryter mot Upphovsrättslagen, eftersom den generella layouten på hemsidan och menyerna liknar deras sida (men istället för Neste Oils säljsnack om hållbarhet har vi ändrat bilder och texter och lagt till fakta som visar de enorma miljökonsekvenser som palmoljeproduktionen orsakar). 

Neste blir alltså sura, kontaktar Loopia, som tillhandahåller serverutrymmet, och ber dem ta bort sidan. När Loopia inte gör det, skickar Neste en stämning mot Loopia till Västmanlands tingsrätt, varpå Loopia blir rädd och släcker ned sidan.

Det här gör mig ordentligt oroad. Vad är det för yttrandefrihet om storföretag kan tysta dem som kritiserar deras verksamhet genom att stämma en tredje part – den som tillhandahåller serverutrymmet?  Och även om det mot förmodan, efter en prövning, skulle visa sig att vår hemsida utgör ett brott - kan det väl knappast vara lagstiftarens avsikt att företagen själva ska avgöra om man får parodiera deras hemsidor eller inte?

Tänk er följande situation – statliga bolaget Vattenfall gillar inte en parodisk, säg, annons i en tidning som driver med deras investeringar i smutsig energi genom att förvanska deras logga. Vattenfall stämmer då tryckeriet som trycker tidningen, varpå tryckeriet stoppar pressarna utan att en oberoende instans har granskat fallet.

Att stänga ned kritiska sidor utan en rättslig prövning, tycker vi är fegt. Och att stämma webbhotell i avsikt att försöka dölja sanningen med sitt regnskogsskövlande är rakt av pinsamt - speciellt av ett statligt bolag som Neste.

Lyssna på Sveriges radios inslag Parodisajt nedsläckt efter stämning