Hur giftig är din garderob?

Dokument - 19 november, 2012
Modebranschen modern? Inte när det kommer till miljöpåverkan! Greenpeace testar modemärkenas kläder i jakt på miljögifter. Har du kläder från Zara, Levi's, Calvin Klein är chansen stor att du bär omkring på giftiga kemikalier.

I takt med att våra mest populära klädmärken  lanserar nya trender i en allt snabbare takt, ökar pressen på tillverkarna att leverera nya kläder i ett rasande tempo. Snävare deadlines sker nästan alltid på bekostnad av miljö, och giftiga kemikalier har blivit ett enormt, globalt problem med enorma konsekvenser för människor och miljö.


I en ny, omfattande undersökning har Greenpeace granskat hur giftiga klädesplagg från några av världens största klädmärken är. Det visar sig att samtliga plagg, från välkända modemärken som Zara, Levi's och Calvin Klein (med flera!), innehåller mängder med giftiga kemikalier. Gifterna frigörs under klädesplaggens hela livscykel, från det att de tillverkas, när vi använder dem, till det att vi gör oss av med dem.

Men det behöver inte vara så! Det finns bättre sätt att producera mode, och en rad andra märken (till exempel Nike, Puma, Adidas, H&M) har redan förbundit sig att avgifta sin modeproduktion. I takt med att modeälskare blir alltmer medvetna om klädernas baksida, kommer de märken som inte tar ansvar för sin tillverkning snart att försvinna.

Hur giftig är DIN garderob? Kolla listan och se hur ditt märke sköter sig!

Toxic Threads