Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-aktivister udstiller Shells olieboringer til Grand Prix-løb

Nyhed - 25. august, 2013
Greenpeace gæstede racerløbet i Belgien med spektakulære protestaktioner mod hovedsponsoren Shell. Aktivisterne har respekt for sportens innovation og sikkerhed, men kritiserer Shell for det modsatte ved olieboringerne i Arktis: Dumdristighed og sikkerhedsbrister. Shell bør sætte foden på bremsen i Arktis.

Formel 1-bilerne til søndagens Grand Prix-løb i Belgien nåede knapt at køre asfalten varm, før Greenpeace-aktivister trængte gennem sikkerhedsområdet for at udføre spektakulære protestaktioner mod hovedsponsoren Shell.

25. august 2013

Der er langt fra Shells reklamer til virkeligheden i Arktis, hvor selskabet kaster sig ud i dumdristige olieboringer uden at have teknologien til det - hverken til at bore forsvarligt eller rense olien op, når ulykken sker.

 

Et hold af aktivister protesterede ved hovedtribunen ved VIP-området. Her rullede rullede de et 20 meter langt banner ud for at sende et direkte budskab til olieselskabet: ’ARCTIC OIL? SHELL NO!’

Til sidst, ved den store trofæceremoni, hvor vinderen Sebastian Vettel fra Tyskland blev hyldet, lykkedes det at nå helt frem til podiet. Her placerede klatrerne et 'Save The Arctic'-banner foran vinderen, hvor Shell-logoet er forvandet til et isbjørneansigt med djævlehorn.

25. august 2013

Bittersødt budskab ved podiet, hvor Sebastian Vettel fra Tyskland modtog vindertrofæet ved søndagens Grand Prix i Belgien. Stor respekt for racerløbets innovation og sikkerhed. Ingen respekt for hovedsponsoren Shell, der kan gentage oliekatastrofen i Nigeria, hvis selskabet får lov til at fortsætte oliejagten i Arktis.

 

Rebranding af Shell

Shell poster som hovedsponsor millioner af euro i Grand Prixet, der er årets største reklamefremstød for oliegiganten. Greenpeace’s rebranding af Shell – fra reklameverden til virkelighed – begyndte som et protestvarsel fra luften, hvor paragliders svævede over racerbanen for at signalere, at Shell kaster ansvarligheden over bord med sine olieboringer i Arktis.

En af klatrerne var Tonny Martin fra Bruxelles.

”Grand Prixet er Shells største dag på året. Selskabet har brugt millioner af euro på at sætte logoet op over alt og underholder VIP-gæster, men det eneste de ikke ønsker at tale om er de arktiske olieboringer. Det er derfor vi er her – for at fortælle offentligheden og Formel 1-fans, hvad selskabet i virkeligheden har gang i,” sagde Tonny Martin kort inden aktionen.
aktionen.

25. august 2013

Greenpeace dukkede frem fra næsten alle hjørner for at fortælle sandheden om Shells olieboringer ved Grand Prixet i Belgien - olieselskabets største reklamefremstød på året.

 

Kan gentage Nigeria-katastrofe i Arktis

Shell kan gentage de katastrofale olieudslip i Nigeria i den skrøbelige arktiske region, hvis kursen fortsætter som nu. I begyndelsen af året forulykkede Shells olierig Kulluk i Alaska, og USA’s myndigheder kritiserede sikkerhedsbristerne så voldsomt, at Shell måtte gå i pit stop for resten af 2013.

”Jeg har stor respekt for Formel 1-sporten, der handler om højt udviklet teknologi og sikkerhed. Men jeg er bekymret over det uansvarlige oliekapløb i Arktis, hvor Shell fører an på det modsatte: Ringe sikkerhed og dumdristighed, der kan give katastrofale oliespild. Nu er selskabet på vej med olieundersøgelser i et fredet havområde i Vestgrønland, der kan betyde, at narhvalerne mister navigeringsevnen og i værste fald dør. Det er tid til at sætte foden på bremsen og stoppe olieboringerne,” siger Niels Fuglsang, projektleder for den danske arktiskampagne hos Greenepace.

"Vores livs kapløb mod Shell"

På to år har Greenpeace mobiliseret en global Save The Arctic-bevægelse, der kæmper for at beskytte det unikke hav- og dyreliv i Arktis mod olieboringerne.

”Lige nu er vi i vores livs racerløb mod Shell, et selskab, der ser smeltningen af Arktis som en forretningsmulighed frem for en advarsel. Enhver chauffør og Formel 1-fan ved, at olie på banen er en katastrofe, og et olieudslip i Arktis vil også være katastrofal. Vi håber, at de vil støtte den knap fire millioner store bevægelse for at beskytte Arktis, når de hører, hvad Shell er i færd med,” siger Kumi Naidoo, generalsekretær for Greenpeace, der i sin blog argumenter for, at det er tid til at 'skille sponsoren fra sporten'.

Se videoen fra aktionerne: