Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Japansk atomkraftværk sender regningen til ofrene

Nyhed - 19. februar, 2013
To år efter katastrofen på det japanske atomkraftværk Fukushima venter flere hundrede tusinder mennesker stadig på økonomisk erstatning - for atomindustrien betaler kun en brøkdel. Det viser en ny rapport fra Greenpeace, der konkluderer, at den konvention, der skulle beskytte borgerne mod følgerne af atomskraftsulykker, i stedet beskytter atomkraftsindustrien.

To år efter, at katastrofen ramte Fukushima-værket, er ofrene stadig hjemløse og i nød. 160.000 mennesker måtte tvangsflyttes fra hus og hjem, og de venter fortsat på tilstrækkelig økonomisk erstatning til at bygge et nyt liv op.

Den nye rapport fra Greenpeace Fukushima Fallout: Nuclear Business makes people pay and suffer dokumenterer, at reglerne er så utilstrækkelige, at kraftværkerne kan løbe fra både ansvaret og regningen.

Det betyder, at befolkningen og ikke atomkraftværkernes ejere og leverandører må betale hovedparten af omkostningerne i tilfælde af en atomulykke.

”Det er urimeligt, at atomindustrien slipper fri for princippet om, at forureneren betaler, når ulykken sker. Det er først og fremmest helt uacceptabelt for de mange mennesker, som ikke får kompenseret skaderne. Derudover illustrerer det på skammelig vis en helt urimelig statsstøtte af atomkraft”, siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert hos Greenpeace Danmark,

Ifølge rapporten skønnes atomulykkens omkostninger at være løbet op i 1.400 mia. kr., hvor loftet for atomkraftværkernes skadeserstatning kun er mellem 3 og 11 mia. kr.

”De ansvarlige slipper med at betale forsvindende små beløb af omkostningerne. Katastrofen i Japan viser, hvor stærkt behovet er for at stramme den internationale lovgivning, så atomindustrien kan stilles til ansvar for deres fejl,” lyder det videre fra Tarjei Haaland.

Han finder det skandaløst, at det centrale leverandører til det japanske kraftværk,TEPCO har levereret reaktorer med fejlbaseret design - men de slipper helt for at betale erstatning:

”Nu må der gøres op med erstatningsreglerne, der stort set fritager atomindustrien og i stedet sender regningen videre til skatteborgerne og ofrene.”

Fukushima-katastrofen ramte Japan den 11. marts 2011 under et voldsomt jordskælv. Ved siden af Tjernobyl regnes den for en af de mest alvorlige atomulykker.

Mener du også, at atomkraftindustrien bør stilles til ansvar? Skriv under her.