Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Opråb fra forfattere: Beskyt ytringsfriheden og vores skove!

Nyhed - 7. juni, 2017
Forfattere fra hele verden har underskrevet et internationalt opråb for at forsvare ytringsfriheden og dem, der fredeligt vil beskytte verdens skove. Opråbet kommer efter et milliardhøjt sagsanlæg fra Resolute Forest Products, der er canadas største skovdriftsvirksomhed, mod Greenpeace for at lukke munden på organisationen og dens afsløring af Resolutes kontroversielle skovbrug.

 

Danske forfattere

Christian Jungersen er international forfatter og vinder af De Gyldne Laurbær for romanen Undtagelsen (2004), som er udkommet i 18 lande. Hans seneste bog, Du Forsvinder (2012), lå på bestsellerlisterne i 12 måneder og vandt Berlingskes Læsernes Bogpris og er for nyligt blevet filmatiseret.

“Underminerer man menneskers ret til at ytre sig kritisk i et demokratisk samfund, underminerer man selve demokratiet og borgernes magt. Denne gang er det Greenpeace, som angribes, men næste gang er det måske en anden og mindre organisation. Sagen vedrører os alle som borgere i et demokrati og vores ret til at bruge vores stemme kritisk.”

Morten Ramsland er prisbelønnet forfatter til Hundehoved (2005), som blandt andet indbragte ham de De Gyldne Laurbær, og den aktuelle roman Æg (2017). Han er oversat til 13 sprog.

“Jeg støtter Greenpeaces arbejde for miljøet og deres - og enhvers - ret til at ytre sig om det.”

Mich Vraa er forfatter, journalist og oversætter af nogle af tiden største amerikanske romaner, blandt andet Jonathan Franzens bøger. Vraas seneste bog, Haabet, om slavetiden på De Vestindiske Øer, udkom i 2016.

“I et politisk miljø, der ikke tager hensyn til klimaets bedste, er der mere end nogensinde brug for slagkraftige miljøorganisationer, som tør sige fra på naturens og miljøets vegne både herhjemme og globalt. Vi bør alle kæmpe for, at de kan arbejde uden frygt for chikane i form af absurde sagsanlæg.”

Nina Bolt er forfatter til klimaromanen Oversvømmelsen (2015) og oversætter af bøger fra svensk, norsk og engelsk. Hun har desuden været redaktør på forskellige københavnske bogforlag.

“Greenpeace er den vagthund for miljøet, som vores politikere desværre ikke altid er, men burde være.”

Signe Wenneberg er klimaaktivist, debattør og forfatter til flere bøger om bæredygtighed, blandt andet Spis din have (2012). Hun har tidligere været medlem af Etisk Råd (2013-2016) og blogget for Huffington Post.

“Der er intet vigtigere at råbe op om i vores tid end klima, miljø og bæredygtighed. Jeg støtter Greenpeace og retten til at råbe op.” 

Charlotte Weitze er forfatter og kendt for at bevæge sig inden for genren magisk realisme. Hun debuterede med bogen Skifting (1996), som hun vandt Bogforums debutantpris for. Derudover har hun lavet radioteater for DR og skrevet antologier.

“Jeg støtter Greenpeaces arbejde. Beskyttelsen af miljøet - at vi har pligt til at tale på vegne af andre væsners trivsel - træernes, planternes, dyrenes.”

Kim Fupz Aakeson er manuskriptforfatter og forfatter til en lang række børnebøger og ungdomsbøger. Blandt hans mest kendte er den dystopiske fremtidsroman De Gale (1992), der er udkommet i 21 oplag og oversat til engelsk.

“Det er meget grådigt, de vil både fælde skoven og ytringsfriheden.”

Udpluk af forfattere fra andre lande

Margaret Atwood er den canadiske forfatter til romanen The Handmaid’s Tale, som for nyligt blev til den anmelderroste HBO-serie med samme navn, om en dystopisk fremtid, hvor alle kvinder - på nær de mest magtfulde - ikke har adgang til information, heriblandt bøger.

“Afslutningen på Handsmaid’s Tale og George Orwells 1984 er allerede skrevet. Vores slutning er ikke. Vi har en chance for at beskytte ytringsfriheden, og vi har friheden til at forandre og stille spørgsmålstegn ved myndighederne. Som samfund har vi brug for en positiv slutning.” --Margaret Atwood

Stephen Fry, anerkendt engelsk komiker og forfatter til More Fool Me, har skabt en karriere ud af at ytre sig og står side om side med Greenpeace i denne sag.

“Som blasfemiker tager jeg ytringsfriheden meget alvorligt. Det handler ikke kun om den tilfredsstillelse, man får af at fortælle, hvad der ligger én på sinde, det handler også om at fortælle ubehagelige sandheder, der skal høres, og Greenpeace har været utroligt dygtige til dette. Men denne sag rækker ud over Greenpeace og truer enhver. Jeg er bekymret, og det burde du også være.”

Yann Martel er forfatter til den prisbelønnede Pi’s Liv (2001), der også er blevet til en Oscar-vindende film. Han er særligt anerkendt for sine fantasifulde og originale plot, der bevæger sig inden for genren magisk realisme.

"I sidste ende har vi alle gavn af ytringsfriheden. Hvis Resolute Forest Products formår at lukke munden på Greenpeace med sit sagsanlæg, taber vi alle sammen. Dette er ikke kun et spørgsmål om at beskytte vores miljø, men også vores civilsamfund." - Yann Martel

Anthony Doerrs bog, Alt det lys vi ikke ser, vandt Pulitzer-prisen i 2015 og hans bøger er blevet rost af anmeldere såvel som læsere for sit sprog og plot. Også herhjemme fik bogen en fremragende modtagelse.

“Vi må aldrig gøre de stemmer tavse, der taler for at beskytte vores børns fremtid. For jo mere vi husker på, at vi som mennesker er koblet sammen, jo mere empati kan vi få for hinanden, og jo bedre vil det se ud for os alle sammen.”

Naomi Klein er forfatter til bogen Shock Doctrine (2007) og beskæftiger sig blandt andet med miljøbeskyttelse. Hendes nye bog, No Is Not Enough: Resisting Trump’s Shock Politics and Winning the World We Need, udkommer i juni i år. Hun har tidligere talt for at bekæmpe den type sagsanlæg, kaldet SLAPP, som er blevet anlagt mod Greenpeace, for at sikre ytringsfriheden.

“Vi har allerede handelsaftaler, der gør det muligt for virksomheder at sagsøge regeringer, når de nægter at anlægge rørledninger. Og en amerikansk præsident, der har fyldt sit kabinet med ekstremister, der er fjendtlige over for selve ideen om, at regeringerne skal beskytte mennesker og planeten. Vi har simpelthen ikke råd til en retlig præcedens, hvor de mest modige ngo'er behandles som organiseret kriminalitet. Denne upside-down-verden skal rettes op. Resolutes SLAPP-sagsanlæg mod Greenpeace skal bekæmpes. "