När du läser det här sitter min vän Sini Saarela, ytterligare 27 aktivister och två frilansjournalister fängslade i kyliga celler i Murmansk. De är några av de första människorna i världen att riskera långa fängelsestraff för att de följde sin övertygelse, agerade mot klimatförändringarna och fredligt demonstrerade mot oljeborrning i Arktis. Sini och de andra kämpar för något som miljontals människor skulle säga är brådskande: att hålla utsläppen från fossila bränslen borta från vår atmosfär.

Låt oss göra en resumé av de faktiska omständigheterna: Den ryska oljejätten Gazprom är på väg att starta oljeborrning i Arktis. I en del av havet som nyligen blivit tillgängligt på grund av just klimatförändringar, och där ett oljeutsläpp skulle göra oåterkalleliga skador på miljö och djurliv. Ändå anses driften av Gazproms oljeplattform laglig, medan Sini sitter i ett fängelse i Ryssland. Denna bild visar allt som är fel med vår planet.

Thoreau, som år 1849 ledde debatten mot slaveriet i USA, hävdade att individer inte bör låta gällande lagar tysta sitt samvetes röst. Gandhi uppmanade människor att fredligt protestera mot orättvisor. Civil olydnad betyder inte anarki eller laglöshet. Greenpeace aktivister försöker fredligt förändra människors bild av rättvisa i vårt samhälle, och så småningom ändra lagar till det bättre, för oss alla.

Protester från individer har lett till stora förändringar. Utan Rosa Parks mod, när hon vägrade följa raslagarna i Alabama och ge upp sin sittplats på en buss, skulle Barack Obama kanske inte vara president i USA. Han skulle kanske inte ens få rösta.

De omfattande hot mot vårt samhälle som klimatförändringar utgör är officiellt erkänt av de flesta regeringar, men alldeles för lite görs för att adressera dem. FN publicerade för bara någon vecka sedan en rapport som tydligt pekar på brådskan att agera mot klimatförändringarna om vi vill säkra en framtid värdiga våra barn och som dagens unga kan se på med optimism. Rapporten kunde inte bli tydligare. Vi måste agera nu.

I en bättre värld skulle det inte vara Sini och hennes vänner utan ledarna i USA, EU och Kina, som krävde ett stopp för Rysslands oljeborrning i Arktis. Den arktiska oljekapplöpningen påminner om de sista dagarna på Påskön, en tävling om vem som kunde resa den sista statyn, och därmed hugga ner det sista trädet.

Många människor vill förneka risken med klimatförändringar. Många blir irriterade av aktivism. “Låt politiker ta hand om det, och följ lagar och regler”, säger de. Men ingen politiker gör vad som krävs för att rädda oss eller våra barn. I Finland har många av våra landsmän dömt Sini hårt. Till och med önskat henne tid i ryskt fängelse. Jag kan bara föreställa mig hur kritiken lät mot de första som stod upp mot slaveriet, mot rasåtskillnad eller för kvinnlig rösträtt. Människor som försöker få oss att vakna och agera blir ofta inte särskilt väl bemötta. Vi vill ofta inte höra vad de har att säga.

Det finns stunder när enskilda människor måste resa sig ur känslor av maktlöshet och ta ansvar för att vi skapar den här världen tillsammans. Jag, och min vän Sini, tror att den stunden är nu.

Visa ditt stöd till Sini Saarela och de andra fängslade i Ryssland

Harri Lammi, arbetar med Greenpeace klimatkampanj från Helsingfors och Peking.