Vad innehåller dina kläder egentligen?Vad har du på dig egentligen? Fundera ett tag på det. Känn på det. Ett klädesplagg, förmodligen av någon slags textil. Ett uttryck för mode kanske. Men det du ser och känner berättar inte hela sanningen. Varje klädesplagg - i din garderob, i min, i allas garderober – bär på en historia som börjar långt tidigare, och som dessutom är riktigt giftig.

Det är berättelsen om vattendrag som behandlas som privata avlopp. Förgiftade floder. Vittnesmål om farliga, svårnedbrytbara hormonstörande kemikalier som kan få förödande effekter för ekosystem och människors levnadsbetingelser. Ansvaret för detta vilar på modebranschens stora varumärken.

Jag vet inte hur det är med er, men många av oss på Greenpeace gillar faktiskt våra kläder. Precis som för många andra är våra kläder ett sätt att utrycka en del av vilka vi är. Men det får inte ske på bekostnad av jordens miljö och människors hälsa! Därför lanserar vi nu nästa del i vår kampanj för att belysa sambanden mellan kläder, textilproduktion och gifter i naturen. Återigen riktar vi strålkastarna mot världens ledande modemärken för att kräva giftfria kläder.

Vi har undersökt 20 världskända modemärken och testat 141 klädesplagg som säljs av ledande märken som Zara, Calvin Klein, Levis, Mango, Tommy Hilfiger, Vero Moda, med flera. Det visar sig att två av tre testade plagg innehåller en mer eller mindre stor cocktail med farliga gifter som förr eller senare hamnar i miljön, transporteras jorden runt via vatten, och på olika sätt också hamnar i våra kroppar.

Men den här smutsiga berättelsen kan få ett slut. Våra kläder behöver inte genomsyras av giftiga kemikalier. De behöver inte tillverkas i skymundan och orsaka giftiga föroreningar av de vattendrag vi människor alla är beroende av. De behöver inte designas för att slitas ut fortare än vi hinner köpa nytt.  Det finns andra sätt, och det är människor som DU som kan göra verklighet av det. Vi måste inse att vi faktiskt har rätt stor makt över varumärkena, och det går att kräva bättring - särskilt när vi agerar tillsammans.

Vi kräver att Zara, Levis, CK och de andra som styr modeskutan tar kontroll över sin produktion och ersätter dessa farliga kemikalier med säkrare alternativ. Och för att visa att de menar allvar, måste de öppet redovisa vad deras leverantörer idag släpper ut i vår miljö från sina fabriker.
Om varumärken med muskler och inflytande arbetar tillsammans med sina leverantörer för att ersätta gifterna med att säkra alternativ och snabbt införa dem i produktionen, kommer andra märken att följa efter. Om vi andra fortsätter pressa dem tillräckligt hårt kan vi tillsammans få till en global förändring! Redan nu har stora internationella varumärken som Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S och C&A faktiskt åtagit sig att göra genomgripande förändringar, genom att gå med på våra krav om att avgifta sin produktion till 2020.

Än så länge försöker klädjättar som Zara gömma sin smutsiga byk.  Men om DU delar vår vision om  en giftfri klädindustri, ställ dig bakom våra krav och säg ifrån: : avgifta min garderob, Zara!