Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska folket säger nej till Vattenfalls planer

Pressmeddelande - 30 juni, 2014
Svenska folket ger statliga Vattenfall tummen ner. Hela 77 procent av svenskarna vill att regeringen stoppa Vattenfalls brunkolssatsningar i Tyskland. Det visar en Sifo-undersökning som Greenpeace presenterar i dag.

”Svenskarna har sagt sitt. Statliga Vattenfall är inne på en såväl ekologisk som ekonomisk kollisionskurs, som skattebetalarna får ta smällen för. Väljarna har all rätt att förvänta sig politisk handlingskraft.” säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Sifo-undersökningen visar också att nästan sju av tio tycker att Vattenfall ska fasa ut fossila bränslen och ställa om till förnybar energi.

Läs Annika Jacobsons debattartikel i Aftonbladet i dag.

Ett av vattenfalls kolkraftverk i Tyskland, Foto: Björn Engberg

Ett av Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland. Foto: Björn Engberg

Trots mål om minskade koldioxidutsläpp och ett nytt ägardirektiv från 2010, med skärpta miljökrav, ökade Vattenfall sina utsläpp förra året. Bolaget släpper i dag ut nära dubbelt så mycket koldioxid på ett år som Sverige sammantaget. Nu planerar de fem nya brunkolsgruvor i östra Tyskland som ska säkra tillgången på brunkol fram till 2050. Gruvorna innehåller 1,2 miljard ton brunkol, vilket skulle generera lika mycket koldioxid i atmosfären. I Sverige marknadsför sig Vattenfall med klimatansvar, medan bolaget i Tyskland har drivit reklamkampanjer och lobbat för brunkol. 

Greenpeace har gjort en kartläggning över vad de politiska partierna tycker om Vattenfalls satsningar. Kartläggningen visar att det även i riksdagen finns ett stort stöd för att stoppa gruvplanerna och för att bolaget ska fasa ut fossil energi. Men det finns också frågetecken.

”Socialdemokraterna måste sätta ner foten kring hur de avser att styra Vattenfall. All forskning visar att omställningen från fossilt och kärnkraft till ett hållbart energisystem är nödvändig ur klimatsynpunkt, ekonomiskt lönsam och jobbskapande. Vår undersökning visar att det finns ett tydligt opinionsstöd för socialdemokraterna att genomföra vad de lovat i sitt framtidskontrakt, att ställa om från ett samhälle som bygger på fossila bränslen till ett samhälle som bygger på förnybara. Vad hindrar dem från att agera?” säger Annika Jacobson.

Sido-undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 000 personer. Följande frågor ställdes:

Tycker du att regeringen ska stoppa Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor?

Ja - 77 procent
Nej - 11 procent
Vet ej -12 procent

Tycker du att regeringen ska ge Vattenfall i uppdrag att avveckla alla fossila bränslen och ställa om sin produktion till förnybar energi?

Ja - 67 procent
Nej - 20 procent
Vet ej - 13 procent

KONTAKT
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige,+46 (0)705420890 
Twitter: @chef_greenpeace

Annika Flensburg, kommunikationsansvarig, +46-703623613