Kapstaden, Sydafrika, 6 November 2019

Uppskattningsvis så försvinner 640 000 ton fiskeutrustning, bland annat så kallade “spöknät”, i havet varje år. En mängd som kan likställas med att 50 000 dubbeldäckare skulle dumpas i havet. 

Totalt så står detta plastavfall för 10 procent av allt plastskräp i våra hav. Skräp som inte bara hamnar i magen på djuren, utan även trasslar in dem och dödar dem. Detta uppmärksammas  nu i den nya rapporten “Ghost gear: the abandoned fishing nets haunting our oceans”.

I skrivande stund befinner sig Greenpeace skepp Arctic Sunrise i Mount Vema, ett område med djuphavsberg 1000 kilometer utanför Sydafrika. Där yrkesfiskas det inte längre, men det går fortfarande att hitta spår av spöknät och annan utrustning i området. Ombord på skeppet finns Thilo Maack, som leder Greenpeace havsarbete ombord. Han kommenterar rapporten:

– Långt efter att fiskeredskapen fyllt sitt ursprungliga syfte, så fortsätter de i form av spöknät och lösa fiskelinor, att döda marint djurliv. De förorenar unika ekosystem, här i Mount Vema. Vi har under vår vistelse fått ta del av ett fantastiskt och färgrikt ekosystem, som är fyllt av liv. Men samtidigt är det så ofattbart grymt att se hur en sådan plats förstörs av destruktivt fiske – och att det får ett sådant avtryck även på så pass här avlägsna platser. 

Under 2018 hittades 300 havssköldpaddor döda av ett och samma nät, i havet utanför Mexiko. “Ghost Gear”-rapporten visar att över sex procent av alla nät som används, nio procent av fiskeburarna och upp till 29 procent av långlinorna (som är flera kilometer långa fiskelinor) stannar kvar i havet – som avfall. 

– Även “Tristan-hummern”, en unik art som går att finna i Mount Vema, har fiskats så hårt att den varit på gränsen till utrotning två gånger. Men nu visar arten på återhämtning, tack vare att bottentrålning har blivit förbjudet i området. 

– Det är ett tydligt bevispå att haven och dess ekosystem har en oerhörd kraft att återhämta sig, om de bara skyddas. Och för att resten av haven och dess ekosystem ska fortsätta leva, så behöver de skyddas mot destruktiva mänskliga aktiviteter. Dessvärre är inte regleringen av våra internationella vatten tillräcklig.

Gammal fiskeutrustning dödar inte bara livet i haven, utan skadar även ekosystemen under en lång tid. Platser som Mount Vema, där djuphavsberg finns är extra känsliga för en sådana föroreningar. Greenpeace kräver ett starkare regelverk mot spöknät, samt ett starkt havsavtal från FN som skulle skydda 30 % av haven till 2030 och därmed skydda dem mot destruktiva mänskliga aktiviteter, som industriellt destruktivt fiske.

Foto och video:

För ett fritt användande av bilder från Greenpeace havsexpedition (bl.a. Från Mount Vema), klicka här.

Tillägg:

[1] Ladda ner “Ghost Gear”-rapporten här.

[2] Greenpeace och forskare uppmanar världsledare att stödja ett avtal som skapar ett nätverk av havsreservat i en tredjedel av världshaven till 2030. För mer information om avtalet, klicka här: Protect the Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. För en mer detaljerad policybriefing, klicka här.

[3]Greeenpeace Pole to Pole Expedition: Greenpeace seglar just nu från Arktis till Antarktis med skeppet Esperanza för att dokumentera de enorma hot världshaven står inför, samt för att husera olika forskare så de kan utföra forskning om haven. Här finns en karta med alla stopp som den årslånga expedition gör.

[4] Thilo Maack är en dykare, marinbiolog och kampanjledare för havsfrågor hos Greenpeace Tyskland. 

Kontakt:
Fanny Jönsson, kommunikatör, [email protected], +46 70 283 30 36

 Julia Zanolli, Global Media Lead for the Protect the Oceans campaign, Greenpeace UK: [email protected], +44 (0)7971 769107

Skydda haven

Vi behöver skydda minst 30% av världshaven till år 2030, genom ett globalt havsavtal som förhandlas fram under FN-mötet BBNJ kan vi åstadkomma detta. 

Engagera dig