Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Arctic Sunrise-besætningen er hverken pirater eller hooligans

Nyhed - 24. oktober, 2013
De russiske myndigheder har ændret anklagen mod besætningen fra pirateri til hooliganisme, der stadig er en anklage med op til syv års fængsel - og helt uden sammenhæng med den fredelige protest. De russiske reaktioner møder nu bred kritik i EU, hvor 91 parlamentsmedlemmer kræver besætningen løsladt og stop for de arktiske olieboringer.

24. oktober 2013

 Efter over en måneds tilbageholdelse og fængsling i Murmansk – efter en fredelig protest mod Gazproms olieboringer i Arktis – har de russiske myndigheder nu rettet en ny anklage mod de 28  besætningsmedlemmer, aktivister og to freelancefotografer – heriblandt den danske 3. styrmand på skibet, Anne Mie Roer Jensen.

Piraterianklagen, der har en strafferamme på op til 15 års fængsel, blev onsdag aften erstattet af en anklage om hooliganisme, der kan give syv års fængsel. Dette ændrer ikke ved, at de russiske myndigheder fremfører en anklage, der er helt ude af proportion med protesten, og som hverken har hjemmel i russisk eller international lovgivning.

Opdigtede anklager

”De 30 er lige så lidt hooligans, som de er pirater. Og en anklage for hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel, er præcis lige så absurd som en anklage, der kan give op til 15 års fængsel,” siger arktisansvarlig Jon Burgwald og fortsætter:

”Besætningen fra Arctic Sunrise har udført en fredelig protest for at rette kritik af Gazproms risikable boringer i Arktis. De har hverken fortjent at sidde en måned, et år, syv år eller 15 år i fængsel,” siger Jon Burgwald.

Hans kollega i den russiske afdeling af Greenpeace retter ligeledelsen kritik af anklagen.

”Vi vil slås mod de opdigtede anklager om hooliganisme lige så stærkt, som vi kæmpede imod anklagerne om pirateri. Det er fantasianklager, som ikke har noget med virkeligheden at gøre – og intet mindre end et angreb principptet om retten til fredelig protest. Disse modige mænd og kvinder tog til Arktis bevæbnet med intet andet end et ønske om at kaste lys over en hensynsløs forretning,” siger Vladimir Chruprov, arktisansvarlig i Rusland.

De seneste uger er det væltet ind med støtte fra hele verden. Over 1,5 millioner mennesker har nu sendt et brev til russiske ambsassder for at kræve besætningen løsladt. 11 modtagere af Nobels Fredspris har direkte opfordret Putin til at droppe pirateri-anklagerne.


EU-solidaritet med besætningen
Samtidig med at nyheden om hooliganisme-anklagen breakede, kom der er en stærk og entydig opbakning til besætningen fra Europa-Parlamentet i Strasbourg. 91 medlemmer fra Europa-Parlamentet, fra 20 forskellige lande og syv forskellige partier, har skrevet under på en solidaritets-erklæring, der kræver de fængslede løsladt omgående. Herudover kræver de stop for olieboringerne i Arktis, hvor Gazprom fører an i en uansvarlig jagt på nye olieressourcer.

Fra Danmark har seks parlamentsmedlemmer skrevet under: De Grønnes Margrete Auken, Den Nordiske Venstrefløjs Søren Bo Søndergaard, og fra Socialdemokraterne Ole Christensen, Dan Jørgensen, Christel Schaldemose og Emilie Turunen.

Miljøkommisær: ”Glem ikke Arktis”
Dan Jørgensen skrev tidligere på onsdagen en blog på Politiken.dk, hvor han argumenter for, at EU skal presse Rusland. Han er som miljøkommisær Janez Potoconik også bekymret over olieoffensiven i den russiske del af Arktis.

"Vores umiddelbare frygt er, at vi på grund af den her sag mister opmærksomheden omkring boreaktiviteterne og miljøet. Klimaændringer har allerede store konsekvenser for Arktis, og vi kan slet ikke forestille os, hvad et stort olieudslip vil betyde for Arktis og heller ikke vanskelighederne eller prisen for oprydningen bagefter," sagde Janez Potocnik ved talerstolen i Strasbourg.