Det är något ruttet över klädproduktionen i världen. Det visar inte minst dokumentären Modets offer som gick på SVT för någon vecka sedan. Ta chansen och se den innan den tas bort från svt play i början av nästa vecka. Dokumentären lämnar en bitter smak efter sig. Den visar tydligt hur tandlös den nuvarande lagstiftningen är när det kommer till kritan. Problemen är många; myndigheterna står handfallna över hur de ska hantera de importerade kläderna som bär spår av farliga kemikalier; tillverkare fortsätter att använda farliga tillverkningsmetoder och klädbutikerna fortsätter att köpa in kläder som giftbehandlats och tillverkats under hemska arbetsförhållanden.

Här är bara några av sakerna dokumentären tar upp som det är värt att uppröras över:

Det är inte ovanligt att de vita påsarna som du hittar i skokartongen med dina nyinköpta skor innehåller antimögelmedlet DFE (dimetylfumarat) för att hålla fukten borta. Inom EU har man förbjudit medlet som i kontakt med hud kan orsaka klåda, hudirritation och brännskador. Men huvudsaken är ju att det inte blir fukt i skolådan… eller? Visst är det bra med ett EU-förbud men DFE-påsarna väller fortfarande in i förpackningar med skor som tillverkas utanför EU. Rådet från Kemikalieinspektionen är att vi ska vädra de alla varor som varit i kontakt med den typen av påsar – brukar du komma ihåg att göra det? 

Mycket av klädtillverkningen sker idag i Bangladesh där det finns gott om billig arbetskraft men mycket dåligt med bra lagar som rör de giftiga kemikalier som används i klädtillverkningen och de urusla arbetsförhållandena i textilfabrikerna. Till exempel så fortsätter sandblästring, en metod för att få jeansen att se trendigt slitna ut, att skapa stora hälsoproblem. Resultatet på de som utför arbetet är stendammslunga eftersom de andas in små partiklar av kvarts. Med tiden får de allt svårare att andas och tillslut leder det till döden. Och vi konsumenter fortsätter glatt att köpa färdigslitet.

För att färga kläder och textilier används ofta giftiga azofärgämnen som bl.a. kan ge upphov till allergier och i vissa fall cancer. Dessa ämnen används speciellt för att den svarta och röda färgen och är särskilt populärt att använda i underkläder för att de ska hålla färgen efter många tvättar.

Allt är dock inte mörkt. I somras utmanade vi flera stora textilföretag att avgifta sitt mode och eliminera ALLA farliga kemikalier genom HELA produktionskedjan.  H&M tillsammans med fem andra stora klädföretag antog utmaningen och har påbörjat sitt arbete mot en giftfri framtid.

Vi kommer såklart fortsätta följa deras och de andra klädföretagens arbete. En giftfri klädproduktion ger positiva effekter inte bara där klädproduktionen sker och för oss konsumenter, utan även för alla de mellanhänder som transporterar, lagrar och säljer produkterna.

Se dokumentären Modets offer på SVT Play