Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Röda mattan-aktivisterna åtalas för "majestätsbrott"

- danske åklagaren åberopar "drottningparagrafen" för första gången sedan 1920

Artikel - 8 mars, 2011
Världens ledare misslyckades med att leverera ett ambitiöst avtal för att rädda klimatet vid FN:s COP 15-möte i Köpenhamn. När statsöverhuvudena deltog i drottningens högtidsmiddag efter fiaskot tog sig två galaklädda Greenpeace-aktivister och en ”livvakt” in i Christiansborg. De hade med sig banderoller där det stod "Politicians talk - leaders act." Aktivisterna riskerar nu fängelse.

Aktivister i galautstyrsel på Christiansborg under klimatmötet.

Åklagarmyndigheten i Köpenhamn har väckt åtal mot  aktivisterna, varav tre svenskar, för den  demonstrationen.

Åtalet gäller olaga intrång, urkundsförfalskning och föregivande av allmän ställning. Aktivisterna åtalas även för brott mot den danska drottningen i samband med det olaga intrånget. Åklagaren åberopar § 115, ”drottningparagrafen”, ett slags majestätsbrott som inte åberopats sedan 1920 då en redaktör dömdes för att ha publicerat rubriken "Kristian, kung av folkets dumhet." Den danska justitieministern har godkänt användning av  klausulen.

Systerklausulen, ’ärekränkning mot statliga ledare från andra länder’, § 107, har bara använts två gånger. Det var 1934 och 1935, då några frihetskämpar dömdes för att tala illa om den tyska nazistiska regeringen.

Bland de åtalade finns tre svenskar, varav två, Victor Rask från Hässleholm och Anders Redelius från Stockholm, agerade chaufförer till limousinerna aktivisterna färdades i.

-Aktionen var effektiv,  nödvändig och fredlig. Världens ledare slarvade bort ett unikt tillfälle att avvärja en klimatkatastrof, men nu åtalas några av de människor som valde att inte se på medan miljoner människoliv hotas av världens oförmåga att agera. Det är politikerna, inte aktivisterna, som borde stå till svars för sitt ansvarslösa agerande, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace. Vi inom Greenpeace har under 40 års tid använt oss av civil olydnad och ickevåldsaktioner som ett sätt att skapa politisk förändring. Varken det orimligt hårda åtalet eller ett potentiellt fängelsestraff står i proportion till aktionens fredliga natur. Det danska rättsväsendet agerar alltför starkt.

Vi  förhåller oss till samma fyra principer för civil olydnad som både Mahatma Gandhi och Martin Luther King tillämpade: icke-våld, ingen skadegörelse, öppenhet och ansvarstagande.

 


Fyra frågor till Victor:

Varför gjorde du det?
Jag deltog i aktionen för att protestera mot att statsledarna gick på fin middag utan att ha löst den uppgift de hade inför COP 15,  nämligen att beskydda vårt klimat och vår existens på planeten.

Hur kändes det, medan det pågick och  efteråt?
Det kändes helt overkligt att vi med små medel lyckades att rent faktiskt ta oss in till en av de mest bevakade tillställningarna i modern dansk tid. Det var ljuvligt att vi, Greenpeace, kom in där det behövdes och i det ögonblicket var jag väldigt stolt över att vara med. Efteråt när vi lyckats ta oss därifrån så var det i  ett rent glädjerus.

Hur ser du på användandet av civil olydnad?
Civil olydnad är en nödvändighet i en värld där man inte kan lita på att politiker och andra makthavare sköter sitt  jobb. Det är ett sätt för mannen på gatan att säga “stopp, nu får det vara nog.” Men det kan inte poängteras nog att det också är ett krav att det skall vara fredlig civil olydnad.

Vad tänker du nu om åtalet?
Jag har inte så mycket att säga om åtalet. Vi får se hur det går helt enkelt. Men jag ångrar ingenting.