BIODIVERSITEIT

Wereldwijd riskeert zo’n miljoen dier- en plantensoorten uit te sterven door menselijke activiteit. We hebben de natuur nochtans nodig voor ons eten, gezonde lucht, en als bondgenoot tegen de klimaatcrisis. Hoog tijd om op te komen voor de biodiversiteit!



95%

van het biodiversiteitsverlies door Belgische consumptie vindt plaats in andere landen.

1Mln

dier- en plantensoorten die riskeren uit te sterven wereldwijd

91%

van de Belgische natuur verkeert in slechte staat

HET PROBLEEM

De zesde massale uitstervingsgolf is ingezet. We verliezen aan een sneltempo dier- en plantensoorten door de vernietiging, exploitatie en vervuiling van onze natuur. Dat versterkt de klimaatcrisis en brengt ook ons voedsel, gezonde lucht en water in het gedrang. Als we de natuur herstellen en beschermen, beschermt de natuur ons ook tegen de impact van de klimaatcrisis.

WAT WE DOEN

De biodiversiteitscrisis blijft eerder ongekend, en bijgevolg is ook een ambitieus beleid ver te zoeken. Daarom zetten wij de biodiversiteit in de kijker met acties, onderzoek en beleidswerk. Dankzij onze campagnes, beschermen we de oceanen en diepzeeën tegen mijnbouw en het Amazonewoud tegen ontbossing. Op Europees en Belgisch niveau pleiten we voor wetten om de natuur te beschermen en te herstellen, zoals de Europese wet op natuurherstel, de wet tegen geïmporteerde ontbossing en de erkenning van ecocide in het Belgische Strafwetboek. Deze activiteiten zijn geworteld in een sterke samenwerking met burgers die op lokaal niveau onze bossen en waardevolle natuur beschermen.

ONZE BIODIVERSITEITSCAMPAGNE BETER BEGRIJPEN

  • Van wie is de oceaan?

    Van wie is de oceaan?

    Doorheen de geschiedenis hebben mensen het land op onze blauwe planeet opgedeeld in stukken. Zo weten we bijvoorbeeld waar België eindigt en Frankrijk begint, wat bouwgrond is en wat niet, of waar de haag tussen naburige tuinen mag staan. Maar van wie is de oceaan? Het korte antwoord: van iedereen! Voor het lange antwoord lees…

    Greenpeace Belgium
  • Bescherm de Noordpool

    Bescherm de Noordpool

    Het ijs rond de Noordpool smelt. Deze veranderingen bedreigen Arctische gemeenschappen en dieren zoals ijsberen en walvissen.

    Greenpeace Belgium
  • BP versus de Kemps zeeschildpad

    BP versus de Kemps zeeschildpad

    Niet zo lang geleden was de Golf van Mexico een paradijs voor bedreigde zeezoogdieren, vissen en vogels. Alles veranderde op 20 april 2010, exact 13 jaar geleden, toen het olieboorplatform Deepwater Horizon van bedrijf British Petroleum ontplofte.

    Greenpeace Belgium
  • De natuur in haar recht: maakt België ecocide strafbaar?

    De natuur in haar recht: maakt België ecocide strafbaar?

    We zijn als zoogdier afhankelijk van de natuur voor onze lucht, water en voedsel. En toch plegen mensen overal ter wereld geweld tegen haar en dat vaak ongestraft. De natuur heeft bij ons namelijk weinig wettelijke bescherming. Om dat te veranderen, is het essentieel dat we ecocide erkennen als misdaad. En daar hebben we vandaag…

    Greenpeace Belgium

RAPPORTEN

BROWSE PER THEMA

Onze campagnes