LEGO har lige givet os fantastiske nyheder: efter tre måneders kampagne - støttet af mere end 1 million mennesker rundt omkring i verden, har LEGO annonceret at de ikke vil forlænge deres kontrakt med olieselskabet Shell. Det sker kort efter, at Shell har offentliggjort sine planer om at bore efter olie i Arktis.

Det er et slag i mellemgulvet til Shell, der bruger samarbejdet, til at fremstå bedre end de er mens de ufortrødent fortsætter deres planer om at bore i Arktis. Det er samtidig en kæmpe sejr for alle der deltog i kampagnen. Tak fordi du deltog i kampen om at få LEGO til at droppe Shell Læs mere her
Support Us Save The Arctic
LEGO / Shell hippie legoman

LEGO: Alt er IKKE super-duper

Del videoen:
Del videoen:

Hvis Shell kunne, ville de bore efter olie uanset området. Nu er vi mere end 5 millioner mennesker, der er gået sammen i kampen mod Shells skødesløse planer om at bore i det skrøbelige Arktis. Et af de sidste uberørte naturområder på jorden. Du kan også være med i bevægelsen, vi har brug for dig!

Underskriv og fortæl LEGO, at de bør droppe Shell.

Olieudslip i LEGOLAND

Olien fosser ud fra Shells boreplatform Legolomnaya i det isfyldte farvand i LEGOLAND. Arctic Sunrise og modige aktivister, der tidligere har protesteret mod arktiske olieboringer i både Grønland, Norge og Rusland, er på stedet. De små, modige aktivister er klatret ombord på boreplatformen i Miniland og har hængt et banner med beskeden: LEGO – beskyt Arktis – stop legen med Shell.

Aktivisterne er forarget over LEGO’s partnerskab med Shell, der er en central del af en strategi, der skal give Shell et ansigtsløft, der er så holdbart, at ingen kommer til at sætte en stopper for oliegigantens bindegale planer i Arktis.

LEGOLAND oil spill legoman

Og som i legens verden er det ikke kun helten, der kan stoppe skurken. Det er faktisk skurkens bedste ven, der skal kappe forbindelsen. Dropper LEGO partnerskabet med Shell, er det et vigtigt skridt på vejen til beskyttelse af Arktis.

Mød Aktivisterne


Anne Mie Roer Jensen

Aktivist og Styrmand
Dansk, 28 år
Var tilbageholdt 100 dage i Rusland sidste efterår efter, at russiske specialstyrker tog Arctic Sunrise og alle dets besætningsmedlemmer til fange efter en fredelig protest mod en Arktisk boreplatform. ”Olie fra Arktis er komplet vanvid. Den arktiske is smelter på grund af klimaforandringerne, og det ser olieselskaber som Gazprom og Shell som en mulighed for at hente endnu mere olie op. Det Arktiske Ocean bør være et sted, hvor dyreliv og natur blomstrer og trives – ikke et oliefelt.”

Sini Saarela

Aktivist
Finsk, 32 år
Var tilbageholdt 100 dage i Rusland sidste efterår efter, at russiske specialstyrker tog Arctic Sunrise og alle dets besætningsmedlemmer til fange efter en fredelig protest mod en Arktisk boreplatform. “Jeg laver aktioner for at beskytte Arktis fordi jeg simplethen ikke kan lade være. Når man har set skønheden og dyrelivet i Arktis og samtidig kender til klimakrisen, ville det føles helt forkert ikke at gøre mit allerbedste for at stoppe olieindustriens indtog i Arktis.”

Kumi Naidoo

Aktivist og International Generalsekretær
Sydafrikansk, 49 år
Var i aktion mod arktiske olieboringer i Grønland i 2010 og Rusland 2012. “Olieboringer er Arktis er et af vor tids afgørende miljøkampe. Den hastigt smeltende havis er en dyster varsel til os alle så det er intet mindre end vanvittigt at selskaber som Shell ser det som en mulighed for at bore efter flere af de fossile brændsler, der gav os problemet til at starte med. Vi bliver nødt til at trække en streg i isen og sige hertil og ikke længere.”

Dima Litvinov

Aktivist og Kampagnemedarbejder
Amerikansk / Svensk, 52 år
Var tilbageholdt 100 dage i Rusland sidste efterår efter, at russiske specialstyrker tog Arctic Sunrise og alle dets besætningsmedlemmer til fange efter en fredelig protest mod en Arktisk boreplatform. “Vi kan ikke risikere en oliekatastrofe i Arktis, som det vil være umuligt at rydde op efter.Det er tid til at komme videre end olie. Det er etableret viden at vi bliver nødt til at holde de fleste fossile brændsler i jorden, hvis vi skal undgå de mest ødelæggende klimaforandringer.”

Hvorfor skal LEGO droppe Shell?

Vi elsker at lege med LEGO – både på grund af det sjove legetøj og fordi selskabet tager et stort ansvar for miljø og klima. Men LEGO er kommet i dårligt selskab med Shell, der spiller en førende rolle i oliekapløbet i Arktis, og vi kræver samarbejdet stoppet.

Shell og LEGO har de seneste to år - sammen med Ferrari - ført en global reklamekampagne, hvor kunderne på tankstationer kan købe eller få LEGO Formel1-minibiler. Kampagnen er markedsført med billboards, kendte ansigter, videoer, en LEGO Formel 1-bil i naturlig størrelse og meget mere.

Læs meget mere om samarbejdet mellem LEGO og Shell i vores rapport: LÆS MERE

Kampagnen har medført en markant stigning i Shells salg af brændstof og indtjening globalt, mens LEGO har solgt 16 millioner Formel1-minibiler på tankstationer verden over.

Men partnerskabet står i skærende kontrast til LEGOs erklærede mål om at mindske den globale CO2-udledning og i samarbejde med sine partnere at efterlade en bedre verden til fremtidige generationer.

LEGO / Shell painter legoman

Samarbejdet er en vigtig klods i Shells strategi for at købe sig til et bedre omdømme, der kan skjule selskabets skruppelløse oliejagt i det sårbare Arktis. Shells olieboringer i Arktis ekstremt risikable. Det er tæt på umuligt at rydde op efter et olieudslip i Arktis, og konsekvenserne for det unikke dyreliv og sårbare miljø vil være ødelæggende.

Vi kan overbevise LEGO om, at det eneste ansvarlige valg er at sige fra overfor Shell. Det vil skade Shells og andre olieselskabers strategi for at skjule sandheden om de arktiske olieboringer bag reklamer.

Når millioner af mennesker og virksomheder viser Shells sande ansigt frem, bliver det sværere for oliegiganten at vinde accept og fortsætte med at bringe Arktis i fare.

Hvorfor skal Arktis beskyttes?

Det skrøbelig og unikke Arktis er hjem for isbjørne, hvaler og hvalrosser. Der findes arter i Arktis, vi ikke engang kender endnu. Det unikke dyreliv er én rigtig god grund til at beskytte Arktis.

Derudover er Arktis vigtig for hele jordens klima. Området fungerer som hele verdens kølesystem, der påvirker klimaet og vejret gennem havstrømmene.

Men isen smelter hastigt - tre fjerdedele af havisen en allerede væk. Men i stedet for at se det som en den store lysende advarselstrekant, det er, ser Shell det som en mulighed for at udvinde endnu mere af den olie, der skabte problemet til at starte med.

Det ekstreme vejr og isen gør olieboringerne meget risikable, og det er tæt på umuligt at rydde op efter olieudslip. Konsekvenserne af et olieudslip i Arktis vil være ødelæggende.

Arktis er et af de sidste uberørte områder på jorden og hjemsted for et helt unikt dyreliv. Det er værd at kæmpe for, og der er kun én vej frem: Arktis skal beskyttes.

Vi og millioner af mennesker over hele verden kræver Arktis beskyttet mod offshore olieboringer og ødelæggende, industrielt fiskeri og etableringen af et fælles, globalt naturreservat omkring Nordpolen i det område, der i dag ikke ejes af noget land.

Hvad kan jeg gøre?

Din stemme og underskrift har betydning. Når vi er mange, der går sammen og stiller krav, kan det mærkes og høres.

Ved at skrive under, hjælper du med at lægge pres på LEGO, så vi kan få selskabet til at genfinde sin grønne førertrøje og sige farvel til Shell.

Hvis LEGO siger fra overfor Shell, mister Shell en meget vigtig ven. Samtidig får Shells andre og mindre venner også et klart signal om, hvad der er det rigtige at gøre. Hvem, det er smart at lave forretninger med. Det kan mærkes på bestyrelsesgangen i Shell og i sidste ende være det, der får Shell til at trække sig fra Arktis.

Vi ved, at LEGO bekymrer sig om, hvad forbrugerne mener, og selskabet har også tidligere lyttet til kritikken fra mange Greenpeace-støtter. Virksomhedens ambition er ”at beskytte børns ret til a leve i et sundt miljø”, og det vil vi holde dem fast på med kravet om at droppe legeaftalen med Shell.

Underskriftindsamlinger som denne har overbevist en lang række brands om, at det er nødvendigt at passe på miljøet. Tidligere i år fik vi adidas til at fjerne giftige kemikalier i tøjet, og Procter & Gamble har forpligtet sig til ikke at anvende palmeolie, der rydder regnskoven.

Med din underskrift støtter du Save The Arctic- bevægelsen, der tæller mere end 5,3 millioner mennesker. Det hjælper os til at lægge pres på politikere og olieselskaber, så vi får strammet lovgivningen, stoppet olieboringerne og sat fart på den nødvendige omstilling til vedvarende energi.

Hjælp med at LEGO få på rette spor, så de dropper Shell. Så kan vi beundre dem endnu mere.