Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace kræver aktivister fra fredelig aktion løsladt

Nyhed - 20. september, 2013
Greenpeace mødte fredag eftermiddag op ved Den Russiske Ambassade i København for at protestere over, at de russiske specialstyrker tilbageholder 30 Greenpeace-aktivister samt skibet Arctic Sunrise.

20. september 2013

Helt stille mødte Greenpeace-ansatte og aktivister fredag op ved Den Russiske Ambassaden for at kræve de tilbageholdte aktivister på Arctic Sunrise løsladt. Budskabet på både engelsk og russisk var ikke til at misforstå: De russiske myndigheder er gået langt over stregen. Greenpeace/Tommi Rønnqvist

 

Torsdag aften blev Greenpeace-skibet Arctic Sunrise bordet af bevæbnede russiske sikkerhedsstyrker, der på voldsom vis truede de aktivisterne, heriblandt en dansk kvinde, der alle stadig er tilbageholdt uden anklager.

Den russiske Kystvagt tilbageholdt i første omgang to aktivister efter en ikke-voldelig aktion i internationalt farvand onsdag. Aktionen skulle hindre Gazproms olieplatform i, som den første i verden, at hente olie op fra det Arktiske Ocean. Specialstyrkerne har nu fortsat kontrollen over Arctic Sunrise.

Greenpeace begyndte allerede i går at afholde støtteaktioner verden over, og i løbet af i dag vil der have været protester i omkring 30 lande, bl.a. i Rusland, USA og Australien.

”Vi er mødt frem for at kræve aktivisterne løsladt, da den russiske aktion er ulovlig og fuldstændig uacceptabel. Aktivisterne fra Greenpeace har uden brug af vold forsøgt at forhindre Gazprom i at udsætte miljøet i Arktis for alvorlige olieudslip. Ruslands sikkerhedsstyrker er gået langt over stregen ved at borde Arctic Sunrise i internationalt farvand med skarpladte våben. Vi opfordrer kraftigt de russiske myndigheder til at besinde sig og løslade aktivisterne med det samme,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Ved aktionen, hvor omkring 40 Greenpeace-ansatte og aktivister deltog, afleverede Jon Burgwald samtidig et brev til ambassadens personale, der kræver, at de tilbageholdte løslades.

20. september 2013

Mange har allerede skrevet under på brevet, der kræver, at Rusland løslader de tilbageholdne aktivster, der fredag stadig blev holdt ombord på Arctic Sunrise af de russiske specialstyrker. Her afleverede Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace, brevet til en af ambassadens ansatte. Greenpeace/Tommi Rønnqvist

 

Gazproms olieplatform Prirazlomnaya skal efter planen begynde den første olieproduktion i den russiske del af Arktis i begyndelsen af 2014. På en lang række punkter lever Gazproms olieplatform ikke op til de gældende sikkerhedskrav og miljøregler.

”De russiske myndigheder holder hånden over det statsejede selskab ved så aggressivt at svare voldeligt tilbage tilbage på den fredelige aktion. Rusland har været som en mur af tavshed om tilbageholdelserne, og ingen af aktivisterne har fået mulighed for at komme i kontakt med advokater. I stedet for at beskytte Gazproms risikable olieboringer i Arktis bør selskabet se kritisk på de høje risici, som selskabet udsætter miljøet for i Arktis,” siger Jon Burgwald.