Jeg var om bord på vores skib Arctic Sunrise i sidste uge, da modige aktivister stoppede arbejdet på Prirazlomnaya - den første permanente olieplatform, der skal placeres i det Arktiske Hav. Efter vi havde været der i fire dage og alvorligt havde forstyrret deres operationer, kaldes jeg væk fra mit observationpunkt af en stemme i radioen, mens et af boreplatformens hjælpefartøjer retter sine vandkanoner mod aktivisterne.

Det er overstyrmanden på Prirazlomnaya, der - tydeligt presset - råber "Hvorfor bliver I ved med aktionerne her? Vi kan ikke tage en beslutning om at stoppe arbejdet! De beslutninger træffes i Moskva. Hvorfor tager I ikke derhen? ".


Så i dag følger vi hans råd. Her til morgen, da ledelsen af ​​Gazprom ankom på arbejde i deres smarte sorte Mercedeser, fik de sig i en overraskelse. Indgangen til Gazproms hovedkvarter blev afspærret af aktivister fra fem lande og en flok isbjørne "fordrevet" fra deres hjemland af olieindustrien, der havde lænket sig til hegnet af bygningen.

Samtidig er Gazproms hovedkvarter i Berlin - det vigtigste fodfæste virksomheden har etableret uden for Rusland - også ved at blive blokeret. Her er det et tre-meter højt olieboretårn, der lækker sort "olie" over hele isen, der blokerer indgangen til bygningen.

Gazprom og de andre olieselskaber, der ser den smeltende is i Arktis som en forretningsmulighed og ikke som et stort, blinkende advarselstegn mod den truende klimakrise, skal ikke have lov til at gøre det uden for offentlighedens søgelys. Deres forbrydelser mod klimaet, miljøet og naturen skal eksponeres i en grad, så virksomhedslederne må tænke sig om en ekstra gang, før de sætter skub på den grådige oliejagt i Arktis. Tak for det gode råd, overstyrmand.

5. september 2012