Hjälp oss förändra världen

Greenpeace existerar för att vår sköra planet förtjänar en röst.

Den behöver förändring. Den behöver lösningar. Den behöver handling. Det är människor som Du som gör det möjligt för oss att granska, dokumentera, driva kampanjer och påverka för en hållbar balans mellan människa och miljö jorden runt.

111.590 KR
200.000 KR
Dela på FacebookDela på  Twitter

Vi måste skydda våra hav

Vi riktar fokus mot polarhaven, framförallt Norra Ishavet runt Arktis. I september inträffar den period under året när issmältning gjort istäcket som minst i volym. Detta (och maximum i februari) är en tydlig indikator på hur Arktis havsisbestånd reagerar på klimatförändringarna. Trenden har länge varit att istäcket minskar i en katastrofal takt.

Sedan 1880 har havsnivån stigit med 20 cm

Sedan 1880 har havsnivån stigit med
20 cm

Nuvarande stigning: 3 mm / år

Nuvarande
stigning:
3 mm / år

Oljebolagen utnyttjar situationen

Dessvärre slutar det inte där. För varje år som går minskar havsis kraftigt i volym till följd av den globala medeltemperaturhöjningen, vilket gjort det möjligt för oljebolagen att tränga allt längre in i Arktis. Det finns en sorglig, cynisk ironi i detta; oljebolagen och deras frenetiska jakt efter olja och fossila bränslen orsakar klimatförändringarna som smälter de arktiska isarna och öppnar upp havsområdena för exploatering.

Arctic Isens volym 1979 till 2013
Isens volym 1979 16,855km3 Isens volym 2012 3,400km3 Minskning per år 433km3/år

Hjälp oss stoppa oljebolagen i Arktis

De sårbara havsområdena som sedan blottas när isen smälter hotas på många plan av oljejättarnas borrningsförsök.Ett oljeutsläpp vore en miljömässig katastrof som skulle påverka det arktiska livet, både i havet och på det arktiska istäcket. Dessutom har förekomsten av is kring Arktis en vital funktion för klimatet över hela jorden, eftersom isen reflekterar solens strålar och fungerar som jordens kylsystem. Den globala klimatbalansen är beroende av detta.

500.000 ton olja rinner ut i Norra ishavet per år

Tillsammans kan vi göra skillnad

Vi måste stoppa oljebolag som skotska Cairn, ryska Gazprom och Shell från exploatering i området och fortsatt framställning av produkter som påverkar vårt klimat. Vi måste alla göra vi kan för att skydda den unika, arktiska miljön och alla de djur och människor som är beroende av den.

Rädda Arktis 20.000 isbjörnar

Rädda Arktis
20.000
isbjörnar

Undvik att 500.000 ton olja läcker ut i Norra ishavet

Undvik att 500.000
ton olja läcker ut
i Norra ishavet

Stöd vår gemensamma kamp för Arktis

Vi måste agera NU. Genom att stötta Greenpeace hjälper du oss i kampen att göra minst 40% av världshaven till naturreservat och deklarera ett Arktis fritt från oljebolagens exploatering - precis som vi gjorde och vann för Antarktis 1991.

Greenpeace är en oberoende organisation och tar inte emot bidrag från stater eller företag. Ditt stöd är därför viktigt för oss. Ditt bidrag gör skillnad!

Jag har skrivit under för att skydda Arktis

Sprid budskapet och förändra världen idag!

Ett oljeutsläpp i Arktis skulle vara katastrofalt både för männsikor och djur i området. Dela vårt budskap och hjälp oss styra världen i rätt riktning!