De senaste dagarna har varit hektiska. Vi har trappat upp vår kampanj för att skydda Arktis ifrån den arktishungriga oljeindustrin i Belgien, Danmark och ryska Arktis.

Shell fick besök av oss på sitt mest prestigefyllda sponsorevenemang, belgiska Formel 1 Grand Prix-tävlingen. Förrigår genomförde vi en aktion mot ett av deras två oljeraffinaderier i Danmark för att sätta strålkastarljus på det som Shell inte vill att någon ska bry sig om. Nämligen att de gör allt de kan för att pressa upp oljan ur Arktis, olja som vi inte har råd att förbränna för klimatets skull och inte kan sanera vid en olycka.

Ryska statliga oljebolaget Rosneft har fått påhälsningar av oss i deras förberedelser att borra i Norra Ishavet norr om Ryssland. Efter vår andra protest mot dem hotade den ryska kustbevakningen att öppna eld mot vårt obeväpnade fartyg, för att få oss att sluta protestera och visa världen vad som sker. Något som givetvis är helt oacceptabelt och som fick den holländska regeringen att reagera och kräva en förklaring av ryska diplomater i Holland.

Självklart kommer vi inte att sluta protestera och agera förrän de arktiska ländernas ledare har tagit sitt förnuft till fånga och stoppat oljeborrning i Arktis. Tänk om dessa länder och bolag ägnade lika mycket energi och pengar på att ställa om vår värld till hållbara och förnybara energisystem, som de försöker ta upp den fossila energin som riskerar miljön och klimatet? Då hade vi varit en bra bit närmare lösningen för klimatkrisen.

Men vi ser början till ledarskap hos flera länder! Ett strålande exempel är vårt östra grannland Finland som har antagit en ny Arktis-strategi. Där vågar de gå betydligt längre än Sverige i sina krav på skydd för Arktis. De vill att det ska inrättas ett nätverk av marina reservat i Arktis som inkluderar området runt Nordpolen. Precis det vi också kräver, heja! Finska regeringen vill också ha ett juridiskt  bindande avtal för vad som ska krävas av oljebolagen i form av förebyggande för oljeutsläpp och olyckor. Det är naturligtvis inte tillräckligt, men ett bra steg på vägen och betydligt mer än de andra arktiska länderna hittills har lyckats uttrycka.

Nu gäller det att alla vi som är en del av den stora rörelsen för att skydda Arktis puttar på politikerna i övriga arktiska länder så att de går åt samma håll som Finland. Samtidigt så kommer vi att fortsätta ha ett vakande öga på vad oljebolagen pysslar med i Arktis och protestera mot deras oljeplaner. Tillsammans är vi starka.

/Therese

Ps. Läs gärna denna bra ledarsida i dagens Sydöstran, som sammanfattar väl vad vår kampanj handlar om!