Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, har en fast kolumn i The New York Times. Häromdagen var ämnet FN:s klimatpanel. Krugman argumenterade för att det inte är så dyrt att rädda klimatet eftersom priserna för förnybar energi har fallit så pass mycket under så kort tid. Vi som håller på med energidiskussionen hela dagarna är ju väl medvetna om detta, men det känns som en skön bekräftelse att även världens mest ansedda ekonomer har kommit till den insikten. För det har inte varit så hela tiden. Krugman skriver:  

“ Ärligt talat så trodde jag att idén om att vind och sol skulle kunna försörja merparten av energibehoven var hippiernas önsketänkande. Men jag hade fel.“

Krugman är nog inte ensam om att inte ha tagit till sig vår Energy [R]evolution, där vi på ett välgrundat, detaljerat och allvrligt sätt räknat ut scenarier för vägen till ett energisystem som helt bygger på klimatanpassad, hållbar energi. Trots att Greenpeace scenarier visat sig mer korrekta än IEA:s ’World energy outlook’ (energiprognosernas bibel).
Titta nedan och jämför deras och våras prognoser om vind och solkraftens tillväxt i relation till hur utveckligen faktiskt gick. 

 

 

Tänk på det nästa gång du hör någon påstå att ’förnybart är för dyrt’! Den som säger så har nog inte uppdaterat sin världsbild och kunskap. Eller så är det som Krugman skriver: ”det som står i vägen för att rädda planeten är en mix av okunskap, fördomar och egeninteresse.”
Mer om det sista snart.