Greenpeace framgångar | Greenpeace - oberoende, global miljöorganisation
Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace framgångar

Här är några av de positiva miljöförändringar som Greenpeace aktivt har varit med om att genomföra sedan starten 1971.

2015  2014  2013  2012  2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
1990-talet 1980-talet 1970-talet

 

2015

Januari: Beskedet att det nu är totalt stopp för ny kärnkraft i Sverige.

2014

Januari 2014: Brittiska Burberry gör ett åtagande om att eliminera användningen av alla farliga kemikalier ur hela sin leverantörskedja senast 1 januari 2020. Beskedet kommer två veckor efter att det avslöjats att Greenpeace funnit farliga kemikalier i Burberrys barnkläder.

Juni 2014: Lagom till starten av fotbolls-VM offentliggör den officiella VM-sponsorn Adidas en ny plan för att ta bort farliga kemikalier från sina produkter. I samarbete med Greenpeace detoxkampanj tar Adidas fram en trovärdig plan för eliminering av skadliga per- och polyfluorerade kemikalier i hela sin leverantörskedja. 

Juni 2014: Statliga Vattenfall drev en reklamkampanj i östra Tyskland med budskapet att brunkol är lösningen på alla möjliga problem. Efter att Greenpeace började sprida annonserna via sociala medier i Sverige beslutade Vattenfall att dra tillbaka kampanjen.

Oktober 2014: Efter ett halvår med Greenpeaces kampanj "Sveriges sämsta idé, där över 50 000 svenskar engagerade sig, gör Socialdemokraterna och Miljöpartiet en överenskommelse om att avbryta Vattenfalls expansion av brunkol, något som stänger dörren för bolagets nya gruvplaner i Tyskland. 

Oktober 2014: Efter tre månader av påtryckningar från Greenpeace och över en miljon skickade email från konsumenter meddelar idag LEGO att leksakskoncernen lovar att inte ingå nya samarbetsavtal med Shell.

December 2014: Världens näst största lågprisvaruhus, den tyska kedjan Lidl, lovar att fasa ut samtliga farliga kemikalier från sin textilproduktion.

Mars 2014: Nordens största matvaruproducent Orkla som äger bland annat Göteborgs kex antar efter påtryckningar regnskogsvänlig policy för sin palmolja

April 2014: Cloetta går efter påtryckningar från konsumenter ut med en ny policy som ska förhindra inköp av palmolja med kopplingar till regnskogsskövling

Juni 2014: Nordens största leverantör Aarhus-Karlshamn slutar med smutsig palmolja 

Juli 2014: Findus lovar ny regnskogsvänlig policy för sin palmolja 

Augusti 2014: Arla lovar ny regnskogsvänlig policy för sin palmolja.  

November 2014: IKEA ansluter sig till flera andra svenska varumärken och rensar upp i sina leverantörsled för att bryta kopplingen mellan företagets produkter innehållande palmolja och skövlingen av regnskog

2013

December 2013: Wilmar International, världens största producent av palmolja, ger efter för Greenpeace krav och lovar att eliminera skövling av regnskog från sin produktion av palmolja

Februari 2013: Efter över tio år av intensiva kampanjer och förhandlingar förbinder sig den asiatiska pappersjätten Asia Pulp & Paper (APP) att sluta skövla den ovärderliga regnskogen i Indonesien.

Februari 2013: Europaparlamentet röstade igenom ett förslag för att reformera den europeiska fiskeripolitiken. Med en överväldigande majoritet gick förslaget om att rädda Europas hårt pressade fiskebestånd igenom.

Januari 2013: Ikoniska modeföretaget Benetton åtar sig att eliminera utsläpp av farliga kemikalier i  hela sin globala produktionskedja till år 2020. Löftet är ett direkt resultat av påtryckningar från Greenpeace pågående kampanj för att avgifta modeindustrin.

2012

December 2012: Levi's lovar avgifta sin produktion. Som ett direkt resultat av Greenpeace Detox-kampanj meddelar världens största jeansmärke att de åtar sig att stoppa användning och utsläpp av giftiga kemikalier genom hela sin produktionskedja till 2020.

November 2012: Zara lovar att avgifta sin produktion.Inditex, världens största klädproducent och moderföretag för klädkedjan Zara, möter alla de krav Greenpeace ställt för att fasa ur giftiga kemikalier ur hela sin leveranskedja till år 2020.

September 2012:
Delseger för Ojnareskogen. Tillsammans stoppade 300 människor Nordkalks planer på att skövla Ojnareskogen på Gotland.

Januari 2012:
BASF lägger GMO-potatisen Amflora som odlas i Sverige på hyllan. Under året genomförde vi en flera veckor uppmärksammad aktion för att stoppa sättandet av GMO-potatisen Amflora i Haparanda i Norrbotten, bland annat en blockad av ett GMO-potatislager.

2011

September 2011: H&M ställer sig bakom utmaningen att avgifta modet. Senast 2020 kommer världens näst största återförsäljare av kläder att fasa ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan. H&M gick även med på att se till att underleverantörerna offentliggör vilka farliga kemikalier som släpps ut från fabrikerna där kläderna produceras.

Augusti 2011:
Nike lovar att avggifta sin tillverkning, därefter meddelar även Adidas att de fasar ut alla farliga miljögifter ur sin produktionskedja fram till 2020, som ett resultat av vår Detox-kampanj. 

Juli 2011:
Puma, världens tredje största producent av sportkläder, har några veckor efter att vi startat vår Detox-kampanj meddelat att de fasar ut alla farliga miljögifter ur sin produktionskedja fram till 2020.

Mars 2011: Scan säger nej till genmodifierade organismer. Vi har länge drivit kampanj för att uppmärksamma risker och osäkerheter som förknippas med GMO, bland annat mot Scan.

2010

December 2010: VI VANN! Åtta års hårt arbete för gammelskogen har gett resultat 80 000 hektar gammelskog i finska Lappland skyddas mot avverkning efter att Greenpeace tillsammans med renägande samer drivit kampanj i åtta år.

Juli 2010:
Handel med olagligt avverkat timmer förbjuds snart i Europa. EU, en av världen största marknader för virke, gör efter åtta års långdragna förhandlingar äntligen ett riktigt försök att stoppa den omfattande och smutsiga handeln. Skövlingen som framför allt sker i världens utvecklingsländer är inte bara är ett hot mot den biologiska mångfalden, utan den bidrar även till att stora mängder växthusgaser släpps ut i atmosfären vilket förvärrar klimathotet.
Läs mer på vår internationella sajt (på engelska)

Maj 2010: Nestlé, världens största livsmedelsföretag, meddelade att man slutar använda produkter som kommer från skövlad regnskog. Beskedet följer en två månader lång, intensiv kampanj där Greenpeace med starkt stöd från online-aktivister världen över uppmärksammat Nestlés bruk av palmolja i sina produkter, exempelvis KitKat. Livsmedelsjätte lovar stoppa regnskogsskövling

2009

Mars 2009: Efter en av Greenpeace längsta aktioner någonsin kom en skyddsöverenskommelse gällande Great Bear-regnskogen i Kanada till stånd. Avverkning förbjuds i ett område stort som halva Schweiz. Läs mer (GP INT)

Februari 2009:
Efter att Greenpeace drivit en sex månader lång Quit Coal-kampanj tillkännagav den grekiske utvecklingsministern att regeringen inte längre betraktar kolkraft eller kärnkraft som en del av landets framtida energiplan. Istället kommer den grekiska regeringen skriva om sin långsiktiga energiplan för att exkludera kol och istället främja förnybar energi och energieffektivisering. Läs mer (GP INT)

Februari 2009:
Elektronikgiganten Philips böjer sig för påtryckningar från Greenpeace och konsumenter och blir föregångare inom miljövänliga program för återtagande av uttjänta produkter. Läs mer (GP INT)

2008

September 2008: 'The Kingsnorth Six' frikänns. De sex greenpeaceaktivistern stod åtalade efter att ha klättrat upp i skorstenen på Kingsnorths kolkraftverk och därigenom bidragit till blockering av detsamma. De sex hade byggt sitt försvar på att de hade rätt att stänga ner kraftverket eftersom det hotade människors liv med sitt bidrag till klimatförändringarna, vilket juryn godtog. Läs mer (GP INT)

Augusti 2008: Efter Greenpeace kampanj under 1990-talet beslöt, något försenat, den amerikanska kongressen att följa i Europas fotspår och förbjuda giftig PVC i leksaker. Läs mer (GP INT)

Juli 2008: Ferrero (kanske mest kända som tillverkare av Nutella) sällar sig till den rad av stora palmoljeanvändare som byter ståndpunkt och börjar stödja ett förbud mot att avverka skog i Indonesien med syfte att anlägga palmoljeplantager. Läs mer (GP INT)

Maj 2008: Efter en endast tre veckor lång kampanj, en mycket populär parodi-annons (se nedan) och 115.000 påskrifter byter Unilever ståndpunkt i palmoljefrågan och väljer att stödja kraven på  ett förbud mot att avverka skog i Indonesien med syfte att anlägga palmoljeplantager. Läs mer (GP INT)Mars 2008: Efter en kampanj i Argentina beslutar regeringen om ett förbud mot konventionella glödlampor som ska träda i kraft år 2010. Läs mer (GP INT)

 

2007

December 2007: Världsbanken bestämmer sig  för att sälja sina aktieandelar i handelsföretaget Olam International Ltd efter  att Greenpeace i en rapport uppmärksammat företagets inblandning i illegal  timmerhandel i Kongo.
Läs mer (GP INT)

December 2007: Den irländska regeringen  tillkännager att de som första EU-land förbjuder energislösande glödlampor  redan så tidigt som i januari 2009. Det här enkla men historiska beslutet togs  när regeringarna möttes på Bali för att diskutera den globala klimatkrisen.  Under året som gått har flera EU-länder talat om liknande förbud men Irland är  det första landet som agerar.
Läs mer (GP INT)

November 2007: Tillsammans med andra miljöorganisationer samlar Greenpeace in 1,5  miljoner underskrifter. Dessa påtryckningar leder till Argentinas första  skogsskyddslag, som innebär att ingen avverkning av urskog kommer att ske i  landet under ett år medan skogsvårdsbestämmelserna träder i kraft.
Läs mer (GP INT)

30 oktober 2007: Efter påtryckningar från Greenpeace ger det svenska oljebolaget OKQ8 upp  planerna på lanseringen av palmoljediesel. I maj 2007 meddelade OKQ8 att de under hösten planerade att lansera en  biodiesel med iblandning av palmolja. Eftersom produktionen av palmolja driver  på förstörelsen av regnskog i framförallt Sydostasien reagerade Greenpeace  starkt och genom opinionsarbete och aktioner lyckades Greenpeace förmå  bensinbolaget att dra tillbaka palmoljedieseln.
Läs mer

24 augusti 2007: Island upphör med kommersiell  valfångst tack vare den bristande efterfrågan på valkött. Greenpeace har arbetat aktivt för att stoppa den kommersiella valfångsten i  över trettio år. Förra året bröt Island mot förbudet mot kommersiell valfångst  från 1986 och meddelade att de tänkte tillåta jakt på upp till 30 vikvalar och  nio sillvalar, men nu upphör alltså jakten.
Läs mer

Maj 2007: Greenpeace kampanjarbete för  att få ett slut på djuphavstrålning resulterade efter fyra år i att  representanter från hela världen samlades i Chile för att komma överens om ett  fiskeavtal för Södra stilla havsregionen. Avtalet ska skydda från den enormt  destruktiva fiskemetoden och från och med september 2007 kommer inte  bottentrålningsfartyg i regionen ha tillstånd att fiska i områden som har,  eller riskerar att drabbas av, känsliga marina ekosystem, såvida de inte bedöms  göra någon skada.
Läs mer2 maj 2007: Apple tillkännager att de ska fasa ut de  farligaste kemikalierna i sin produktion, som svar på kampanjen Green my Apple genomförd av Greenpeace och Appleanvändare över  hela världen.
Läs mer

7 mars 2007: Nya Zeelands regering  tillkännager att de stänger kolverket Marsden B efter att Greenpeace och lokala  aktivister drivit en fyra år lång kamp. Den inkluderade en nio dagar lång  ockupation, hovrättsförhandlingar  (high court challenges), protestmarscher, ett rekordstort antal public submissions,  Surfers Against Sulphur, folkmöten, och en piratradiostation.
Läs mer (GP INT)

15 februari 2007: Den brittiska regeringen får  ett hårt slag då deras planer att stärka kärnkraften genom att stödja ett  program med nya kärnkraftverk, döms ut av hovrätten som olagligt. Anledningen  är att de hade missat att först konsultera befolkningen och grupper som är mot  kärnkraften som ett farligt alternativ till riktiga lösningar på  klimatförändringarna.
Läs mer (GP UK)10 januari 2007: Den amerikanska myndigheten U.S. Fish and Wildlife Service deklarerar  officiellt isbjörnen som en hotad art. Orsaken är att den havsis isbjörnarna  behöver för att överleva nu smälter bort i mycket snabb takt som en följd av  klimat­förändringarna. Beslutet kommer efter att Greenpeace tillsammans med två  andra organisationer hade startat en rättsprocess för att få isbjörnen skyddad.
Läs mer

2006

7 september 2006: Estland tillsätter en  utredning av giftfartyget Probo Koala efter att Greenpeacefartyget Arctic  Sunrise blockerat det och krävt att rederiet skulle ställas till svars för en  miljöskandal i Elfenbenskusten. Fartyget dumpade giftigt avfall, dödade åtta människor  och förgiftade tiotusentals.
Läs mer

25 juli 2006: Efter att ha tagit emot  30,000 brev och e-post från Greenpeace cyberaktivister slutar McDonald’s sälja  kyckling uppfödda på soja, odlat i Amazonas nedbrända regnskog.
Läs mer26 juni 2006: Efter påtryckningar från  Greenpeace förbinder sig datortillverkaren Dell att fasa ut flera typer av  giftiga kemikalier ur sina produkter. Undersökningar visar att konsumenterna är  beredda att betala extra för mer miljövänliga produkter.
Läs mer  (GP INT)

31 maj 2006: Spanien bekräftar att landets  åtta kärnkraftverk kommer att avvecklas och ersättas av ren, förnyelsebar  energi. Spanien ansluter sig därmed till Sverige, Tyskland, Italien och Belgien  som tidigare har beslutat att avveckla den dyra, smutsiga och riskabla kärnkraften.
Läs mer (GP  INT)

18 april 2006: Spanska och guineanska myndigheter förklarade den 200 ton tunga lasten på  fraktfartyget Binar 4 illegal. Greenpeaceaktivister hade då genomfört en sex  dagar lång blockad. Som ett direkt resultat av aktionen och långa förhandlingar  kommer fartyget att bötfällas och lasten konfiskeras.
Läs mer

3 april 2006: Efter månader av  påtryckningar, konsumentaktioner och mer än 100,000 e-postmeddelanden,  bestämmer sig leverantörerna Gordon’s och Sealord tillsammans med  moderföretaget Nissui att inte längre ge sitt aktiva stöd till den japanska  valfångsten.
Läs mer (GP INT)

9 mars 2006: Elektronikjätten Hewlett-Packard  förbinder sig att fasa ut flera typer av giftiga kemikalier ur sina produkter.
Läs mer (GP INT)16 februari 2006: Frankrikes President Jaques  Chirac återkallar det asbestfyllda hangarfartyget Clemenceau som varit på väg  till destruktion i Alang i Indien. Greenpeaceaktioner, e-post till Chirac och  en mycket uppmärksammad internationell skandal tvingade Frankrike att ge upp  sina planer på att dumpa giftigt avfall i Indien.  
Läs mer

14 februari 2006: Ett område i  Amazonas, dubbelt så stort som Belgien, får skydd efter ett dekret av president  Lula. Skyddet av totalt 6,4 miljoner hektar skog är en stor seger för folket i  Amazonas som har kämpat mot nedhuggning och boskapsuppfödning. 1,6 miljoner  hektar av skogen får permanent skydd.
Läs mer

7 februari 2006: Regnskogen ”The Great  Bear” i Kanada blir slutligen skyddad från nedhuggning. Tio år av massiva  protester, med allt från e-postaktioner från cyberaktivister från hela världen  till handgripliga protester, har äntligen gett resultat.
Läs mer

13 januari 2006: En tredjedel av Kyodo  Senpaku, som driver den japanska valfångstflottan, ägs av det japanska  företaget Nissui. Argentinska cyberaktivister från Greenpeace, så kallade Ocean  Defenders, lyckas förmå en stor kund till Nissui i Argentina att sluta handla  med företag som är inblandade i valfångst.
Läs mer (GP INT)

2005

28 november 2005: Schweiziska väljare säger nej  i en folkomröstning till genmodifiering av djur under en femårsperiod.
Läs mer (GP INT)

24 november 2005:
Efter att Greenpeace  genomfört kampanjer i Argentina införs en ”noll-toleranspolitik” i Buenos Aires  mot avfall. Planen kommer drastiskt att reducera de 4 – 5,000 ton avfall staden  producerar dagligen. Buenos Aires är den största stad som hittills har beslutat  sig för en liknande plan.
Läs mer (GP INT)

 

27 oktober 2005: Kändisar i Argentina,  däribland fotbollsspelaren Diego Maradona, är med och bidrar till att  wichi-folkets regnskog räddas undan fortsatt avverkning.
Läs mer (GP INT)

4 oktober 2005: Elektronikjätten  Motorola och kosmetikaproducenterna L'Occitane, Melvitacosm och Alqvimia  förbinder sig att fasa ut de giftigaste kemikalierna ur sina produkter.
Läs mer (GP INT)

17 augusti 2005: Elektronikjätten LG  förbinder sig att fasa ut användningen av giftiga kemikalier ur hela sitt  sortiment av elektronikprodukter.
Läs mer (GP INT)

5 juli 2005: Giftiga Barbiedockor, Teletubbies  och andra leksaker förgiftar sakta men säkert våra barn. Samma kemikalier som  gör leksakerna så inbjudande att bita på för små barn som just fått sina första  tänder, har visat sig kunna skada kroppens inre organ. Efter starka  påtryckningar från Greenpeace förbjuder EU-parlamentet sex typer av giftiga  kemikalier och Europa blir därmed av med dessa giftiga leksaker för gott.
Läs mer (GP INT)

29 april 2005: Efter påtryckningar  från tusentals cyberaktivister aviserar Sony Ericsson att man kommer att fasa  ut giftiga kemikalier ur sina produkter. Sony Ericsson sällar sig därmed till  Samsung, Nokia och Sony som också har beslutat sig för att fasa ut giftiga  kemikalier ur sin produktion.
Läs mer (GP INT)30 mars 2005: Länsstyrelsen beslutar att skydda skogen vid Snöberget i Luleå kommun. I  november 2003, när det stod klart att skogsbolaget SCA ville avverka delar av  skogen vid Snöberget, upprättade Greenpeace en bas i det hotade området och  aktivister vaktade området i sju veckor. Greenpeace bjöd in Länsstyrelsen och  uppmanade myndigheten att skydda skogsområdet. Efter att Länsstyrelsen beslutat  att gå vidare och göra kompletterande inventeringar under sommaren 2004 backade  SCA och lovade att inte genomföra några avverkningar förrän inventeringarna var  slutförda. I ett brev till Greenpeace skriver Länsstyrelsen nu att delar av  skogen vid Snöberget har mycket höga naturvärden, därför kommer ytterligare 202  hektar skog vid Snöberget att bli naturreservat.
Läs mer

22 mars 2005: Giganten inom  kopieringsmaskiner, Xerox, går med på att stoppa inköp av cellulosatimmer från  StoraEnso, det finska pappersföretag som är i färd med att hugga ner en av  Europas sista gammelskogar. Efter påtryckningar från cyberaktivister har  företaget antagit en ny policy för inköp av timmer, som ska säkerställa att  deras leverantörer inte hämtar sitt timmer ifrån gammelskog i skyddade områden.
Läs mer

2004

11 november 2004: Efter flera års  stöd från Greenpeace och andra miljöorganisationer står den brasilianska  regeringen emot de starka intressena inom både skogsavverkningen och de stora  soja- och köttproducenterna och upprättar omfattande skyddsområden. Två  miljoner hektar skog i Amazonas skyddas genom upprättandet av reservaten Verde  Para Sempre och Riozinho do Anfrisio.
Läs mer (GP INT)

4 november 2004: Bioteknikföretaget Bayer  tillkännager till Greenpeace Indien att alla deras projekt rörande  genmodifierade odlingar har avslutats, efter att Greenpeace genomfört en  demonstration utanför Bayers huvudkontor i Bombay.
Läs mer (GP INT)

29 oktober 2004: MQ Publications  blir den första förläggaren i England att offentligt kungöra sitt samarbete med Greenpeace Book Campaign . MQP har förbundit sig att fasa ut användning av  papper som inte är ”urskogsvänligt”. Förlagets kommande fem böcker, inklusive  boken ”The Armchair Environmentalist”, blir också tryckt på 100 % återvunnet  papper. MQP har uppmanat andra förläggare i England att följa deras exempel.
Läs mer (GP INT)

29 oktober 2004: Greenpeace arbete  med att få igenom bättre regler för och kontroll av den internationella  industrin runt skrotning av fartyg resulterar i ett internationellt avtal som  definierar utrangerade fartyg som avfall. 163 länder har undertecknat avtalet,  vilket kommer att öka behovet av ”dekontaminering” av fartygen innan de skickas  till nationer som skrotar fartyg, såsom Indien, Bangladesh och Turkiet.
Läs mer (GP INT)

22 oktober 2004: Efter tio års  lobbyverksamhet, forskningsarbete och direkta aktioner av både Greenpeace och  andra miljöorganisationer, ratificerade Ryssland Kyotoprotokollet, som därmed  kan träda i kraft. Kyotoprotokollet är världens enda globala samordnade försök  att motverka klimatförändringarna. Flera länder, däribland USA, vägrar  fortfarande skriva på avtalet.
Läs mer


30 september 2004: Cyberaktivister i  Japan bidrar till att hindra öltillverkaren Ashai från att introducera nya typer  av plastflaskor som varken kan återvinnas eller pantas.
Läs mer (GP Japan)

1 september 2004: Ford Europa tillkännager att  de upphäver beslutet att skrota sin flotta av bränsleeffektiva elbilen Th!nk  City och istället undersöka möjligheten att skicka dem till ivriga kunder i  Norge. Påtryckningar från Greenpeace och cyberaktivister övertygar Ford att  ”Th!nk Again”.
Läs mer (GP INT)

20 juli 2004: Queensland Energy Resources i  Australien meddelar att de stoppar projektet Stuart Shale Oil. Greenpeace har  arbetat mot projektet sedan 1998. Det skulle ha producerat olja som är fyra  gånger mer skadligt för klimatet än konventionell olja och har kostat  miljontals dollar i statliga subventioner som istället hade kunnat användas  till utveckling av förnyelsebara energikällor.
Läs mer (GP INT)

22 juni 2004: Unilever, Coca Cola och  McDonald’s förbinder sig att fasa ut klimatpåverkande kemikalier i sina  kylutrustningar. 1992 lanserade Greenpeace Greenfreeze-tekniken med hjälp av  två forskare som visade hur man kunde undvika att använda klimatpåverkande HFC  helt och hållet. Greenpeace hittade en gammal kylskåpsfabrik och uppmanade våra  stödmedlemmar att beställa tillräckligt många enheter för att göra det  ekonomiskt möjligt att finansiera ombyggnaden. Vi fick den respons vi hade  hoppats på och Greenfreeze kunde introduceras! Idag finns det över 100 miljoner  kylskåp på marknaden som bygger på Greenfreeze-tekniken och alla de stora  producenterna har hoppat på tåget.
Läs mer (GP INT)

17 juni 2004: Konsumenterna segrar när  elektronikjätten Samsung meddelar att man fasar ut farliga kemikalier ur sina  produkter. Detta efter att Greenpeace listat företaget i sin  databas och rödmarkerat varumärket.
Läs mer (GP INT)

10 juni 2004: Tack vare påtryckningar från  Market Initiative-koalitionen med Greenpeace i spetsen, lovade utgivarna av 34  kanadensiska tidningar att inte använda sig av papper som innehåller träfibrer  från Kanadas gammelskogar. Koalitionen har fått liknande löften från 71  kanadensiska bokutgivare, inklusive utgivaren av Harry Potter-böckerna.

1 juni 2004: Island drar tillbaka  planerna på att fånga 500 våg-, sej- och finvalar och meddelar istället en kvot  på 25 vågvalar. Greenpeace cyberaktivister har stöttat den lokala opinionen  genom att samla in 50,000 signaturer från människor världen över som har  uttryckt sin önskan att besöka Island om de slutar fånga val. Med en årlig  potential på 60 miljoner dollar i turistintäkter, istället för 3-4 miljoner  dollar genom valfångst, blev det tydligt åskådliggjort att valen är mycket mer  värdefull levande än död.
Läs mer


11 maj 2004: Tack vare många års  påtryckningar från Greenpeace och andra miljöorganisationer, konsumenter och  cyberaktivister går världens största genteknikföretag Monsanto ut och säger att  de vill stoppa vidare utveckling och fältförsök av genmodifierad Roundup  ready-vete.
Läs mer (GP INT)

2 april 2004: FN:s sjöfartsorganisation IMO  ger Östersjön PSSA-status (Particularly Sensitive Sea Area), vilket Greenpeace  har kämpat för i flera många år. IMO reglerar den globala sjöfarten och  Östersjöns nya status innebär hårdare restriktioner för tankfartyg och andra  fartyg med farlig last. Sjöfarts- och oljeindustrin var starkt emot att ge  Östersjön PSSA-status.
Läs mer

31 mars 2004: Efter Englands kontroversiella  beslut att godkänna användning av genmodifierad majs drog den enda företag som  är auktoriserat att använda genmodifierad majs tillbaka sin ansökan. Beslutet  är en seger för aktivister och konsumenter över hela Europa som arbetat för en  hårdare lagstiftning och bojkottat GMO-produkter.
Läs mer (GP INT)

18 februari 2004: Stockholmskonventionen träder i kraft efter åratal av lobbyverksamhet ifrån  Greenpeace och andra miljöorganisationer. En viktig faktor i denna konvention  är kravet på att sluta använda alla POPs (Persistent Organic Pollutants),  svårnerbrytbara miljögifter som exempelvis dioxiner. Detta inbegriper producerade  kemikalier som bekämpningsmedel och PCB, såväl som biprodukter som  cancerframkallande dioxiner från avfallsförbränningsanläggningar och industrier  som använder klor i sina tillverkningsprocesser.
Läs mer (GP INT)


4 februari 2004: Esso förlorar mot Greenpeace  i en fransk rättstvist. Som en del av kampanjen ”Köp inte Esso, köp inte  Exxon/Mobil” gjorde vi en parodi på Esso-logotypen med dollartecken ”E$$O”.  Esso, som också marknadsför sig under namnen Exxon och Mobil, försökte hindra  oss, men domen blev en seger för yttrandefriheten på Internet och för vår  kampanj mot en av världens största miljöförstörare.
Läs mer (GP INT)

2003

2003: Uvs Nuur i den ryska  republiken Tuva blir det åttonde naturområdet i Ryssland som tas upp på  världsarvslistan. Tack vare Greenpeace erkänns mer än nitton miljoner hektar av  rysk mark som ett av mänsklighetens viktigaste arv.Greenpeace organiserar en  koalition av femtio NGOs som genomför ett antal aktioner under parlamentsvalet.  Som ett resultat av detta så blir sex tidigare ledamöter som röstade för import  av använt kärnavfall till Ryssland, ej inröstade igen. Efter kontroller  genomförda av Ministeriet för naturresurser och Greenpeace, tar ministeriet  beslutet om obligatorisk förberedelse av moderniseringsprojekt för alla  pappers- och massafabriker i Kaliningradregionen.
Läs mer

November 2003: Tack vare cyberaktivister  över hela världen misslyckas länder som seglar under bekvämlighetsflagg att få  Greenpeace utesluten ut IMO (The International Maritime Organisation). IMO är ett  FN-organ som kontrollerar den internationella sjöfarten, och det var våra  aktioner mot miljöfarliga oljetransporter, som exempelvis Prestige, som ledde  till försöket att utesluta oss ur organisationen.
Läs mer (GP INT)


Oktober 2003: Under en expedition i våras till Barents hav med Greenpeacefartyget MV  Esperanza, påpekar Greenpeace den undermåliga beredskapen mot oljetankhaverier.  I oktober beslutar Stortinget att anslå pengar till tre bogserbåtar. Detta är  ett viktigt steg for att skydda dessa sårbara havsområden mot oljeförorening,  och arbetet fortsätter nästa år. 
Läs mer

Augusti 2003: Deni-folket i Amazonas firar  slutet på en 18 år lång kamp för att få sitt landområde skyddat mot avverkning.  Greenpeace-aktivister använde sig av GPS-teknologi och helikopter under en  månads tid, för att skapa en ”ekologisk korridor” runt 3,6 miljoner hektar  land.
Läs mer (GP INT)

Juni 2003: På IWCs, Internationella Valfångstkommissionens möte, bestäms att en  särskild kommitté för att skydda valarna ska upprättas. IWC som traditionellt  har varit ett organ som reglerar valfångst tar därmed ett steg i riktning mot  att bli ett beskyddande organ. Detta är en viktig seger som Greenpeace kämpat  för i åratal.
Läs mer

Maj 2003: Intensiv lobbyverksamhet av  Greenpeace och organisationen Global Witness resulterar i FN-sanktioner mot  Liberia på grund av illegal avverkning.
Läs mer (GP INT)

Maj 2003: Greenpeace avslöjar en föroreningsskandal som hemlighållits på Thulebasen  på Grönland. Avslöjandet skapar en politisk storm gällande vem som ska betala  för uppröjningen och leder dessutom till att Danmark inte skriver under ett  avtal med USA om användandet av Thulebasen som ett led i missilskölden.
Läs mer

26 februari 2003: En fransk domstol går med på  att häva domen mot Greenpeace för att ha  gjort en parodi på Essos logotyp. I juli beordrades Greenpeace att ta bort  logotypen från sin hemsida men efter en överklagan, gick domstolen med på Greenpeace  enligt yttrandefriheten hade rätt att utnämna oljejätten till Miljöns Fiende Nummer  Ett.
Läs mer (GP INT)

15 februari 2003: 30 miljoner människor över  hela världen deltar i den största anti-krigsdemonstration i mänsklighetens  historia mot kriget i Irak.
Läs mer (GP INT)

7 februari 2003: McDonald’s i Danmark ger  efter för påtryckningarna och öppnar sin första restaurant med miljövänliga  kylskåp utan farliga växthusgaser. En liknande kampanj fick tre år tidigare  CocaCola att börja använda sig av Greenpeace nyskapande Greenfreeze-teknologi.
Läs mer (GP  INT)

Februari 2003: Två papper- och pappersmassafabriker i Kaliningradregionen, vid Östersjön,  stoppar sin verksamhet efter påtryckningar från Greenpeace.
Läs mer

2002

2002: Efter många års  kampanjarbete av Greenpeace undertecknar Karelens premiärminister beslutet att  skapa Kalevala nationalpark som täcker 75 000 hektar. Skogskampanjen lanserar  ett nytt utbildnings- och miljöprojekt som syftar till att engagera skolbarn  och lokalbefolkningar i att återupprätta skogar som har försvunnit på grund av  mänskliga aktiviteter. Första året går 60 skolor och nästan 2000 barn med i  detta projekt.Två pappers- och massafabriker i Kaliningrad stänger ner sin  verksamhet efter ett regeringsbeslut som fattas tack vare Greenpeace  lobbyarbete.
Läs mer

2002: Brasilien inför förbud mot  export av mahogny på efter avslöjanden om illegal avverkning och timmerhandel.  Greenpeace aktioner i Brasilien och övriga världen bidrog till att framtvinga  beslutet.
Läs mer (GP INT)

2002: EU och Norge, följt av Japan  och sedan Kanada, ratificerar Kyoto-protokollet om att reducera utsläppen av  växthusgaser. Detta är en viktig seger, speciellt efter att USA hade dragit sig  ur samarbetet. Greenpeace har fortsatt det intensiva arbetet med att få med  ytterligare länder, eftersom protokollet kan träda i kraft först efter att  också Ryssland har ratificerat det, och att Kyotoprotokollet bara är början i  arbetet med att rädda klimatet.


2002: Med hjälp av Greenpeace  stoppas ett försök av valfångstnationen Japan och dess allierade att få den  internationella valfångskommissionen (IWC) att åter tillåta valfångst. Ett  sådant beslut skulle ha varit förödande för valarna, som skyddas av ett förbud  från 1982.

2001: Under påtryckningar  från Greenpeace beslutar Rysslands högsta domstol att regeringens beslut som  tillåter import av använt kärnbränsle från Ungerns kärnkraftverk är olagligt.

2001

2001: Greenpeace fyller 30 år i september. Organisationen har gått från att vara  en liten grupp med inspirerade volontärer till att bli en internationell  miljöorganisation med kontor i 30 länder. Greenpeace växer tack vare engagerad aktivism  och ett utbrett, växande folkligt stöd.

Maj 2001: Efter åratal av förhandlingar  och påtryckningar från Greenpeace klubbas en FN-resolution igenom som förbjuder  en grupp av ytterst giftiga och svårnedbrytbara kemikalier som har skapats av  människan, så kallade POPs (Persistent Organic  Pollutants).

2001: Det blev en historisk enighet mellan skogsbolagen och myndigheterna i den  kanadensiska delstaten Brittish Columbia om att skydda de sista regnskogarna på  Kanadas västkust. Greenpeace har de senaste åren bevakat den handel och de  investeringar som företagen inblandade i den hotade ”Great Bear”-regnskogen i  Brittish Columbia har gjort.

2001: Greenpeace lobbyverksamhet, tillsammans med expeditioner till Södra  Ishavet och Atlanten mot fartyg som seglar under bekvämlighetsflagg, har bidragit  till skapandet av en internationell handlingsplan för att bekämpa olovligt  fiske på internationella farvatten.

2000

2000-2001: Ett växande och stort antal europeiska livsmedelshandlare,  livsmedelsproducenter och dotterbolag till multinationella bolag garanterar att  deras produkter är fria från genetiskt modifierade ingredienser (GMO).  Konsumentorganisationer i 15 länder hade tillsammans med Greenpeace samlat in  information om olika livsmedelsprodukter där man kunde visa att en del av dess  produkter var förorenade med GMO.

2000: Greenpeace organiserar  en insamling av mer än två och en halv miljon namnunderskrifter för att få till  stånd Rysslands första nationella folkomröstning gällande miljöskydd och förbud  mot import av kärnavfall. 
Läs mer


2000: Tack vare en Greenpeace expedition i april och maj då  piratfisket i Atlanten avslöjades, antas ett importförbud mot all storögd tonfisk  fångat av FOC-fartyg i Atlanten.

2000: OSPAR-mötet beslutar om en kraftig uppmaning till Frankrike och  Storbritannien att upphöra med bearbetning av utbränt kärnbränsle.

2000: Turkiets planer på att bygga landets första kärnkraftsreaktor utanför  staden Akkuyu skrinläggs i juli 2000 efter åtta år av kampanjer från Greenpeace  och andra miljöorganisationer. Reaktorn skulle vara en del av ett större  projekt på tio reaktorer som skulle stå färdiga 2020. Idag är Kina den enda betydande  marknad som existerar för västerländska kärnkraftsföretag. Vi kommer att  fortsätta kampen mot kärnkraften! 
Läs mer

2000: Biosäkerhetsprotokollet antas i Montreal, Kanada. Protokollet ska skydda  både miljön och människors hälsa från de risker som finns med levande  genmodifierade organismer genom att kontrollera den internationella handeln.  Greenpeace har sedan 1995 arbetat för att stoppa den oåterkalleliga spridningen  av GMO till miljön, och för att skydda den biologiska mångfalden mot genetisk  förorening.
Läs mer (GP INT)

1999: FNs världsarvskommitté  inkluderar ännu ett av Greenpeace nominerat naturområde till världsarvslistan:  Västra Kaukasus.En av de största pappersfabrikerna i Ryssland – Svetogorsky  PPM, meddelar att de tänker följa Greenpeace rekommendationer kring hållbar  skogsavverkning, och som ett första steg, avstå från avverkning i orörd skog. 
Läs mer

1990-talet

1999: Den svenska kärnkraftsavvecklingen inleds genom att den första av de båda  reaktorerna vid Barsebäcksverket stängs.

1999: Nio länder förbjuder användandet av skadliga ftalater, kemiska mjukgörare,  i PVC-leksaker för barn under tre år och EU inför ett moratorium på mjuka  bitleksaker med PVC.

1999: Japan beordras av the International Law of the Sea Tribunal att sluta upp  med sitt ”experimentiella” fiske av blåfenad tonfisk.

1998: FNs världsarvslista  kompletteras med ytterligare ett ryskt område som nominerats av Greenpeace:  Altaibergen. Greenpeace initierar en insamling av namnunderskrifter till förmån  för en folkomröstning i Moskva gällande en lag för att skydda stadens  grönområden. Tiotusentals personer skriver under och Moskvas myndigheter ger  upp. Kommissionen med representanter från Greenpeace får i uppgift att utarbeta  lagen.

1998: Antarktisfördraget träder i kraft.
Läs mer

1998: En historisk överenskommelse, OSPAR-konventionen, förbjuder dumpning av  offshore-installationer i Nordostatlanten. Konventionen innebär också, efter  ett förslag ifrån Greenpeace, ett successivt stopp för radioaktiva och giftiga  utsläpp.
Läs mer (pdf)

1998: Oljebolaget Shell går slutligen med på att bogsera den berömda uttjänta  oljeborrplattformen Brent Spar i land. Plattformen fungerar nu som kajfundament  utanför Haugesund i Norge. Greenpeace hade arbetat sedan 1995 för att få  bolaget att sluta att dumpa uttjänta oljeriggar i havet.
Läs mer (GP INT)

1998: Efter 15 år av kampanjer ifrån Greenpeace sida, accepterar EU till slut  att gradvis sluta med trålning inom EU och i internationella farvatten före  slutet av 2001. Frankrike, Italien, Storbritannien och Irland fortsatte  trålfisket i Nordostatlanten och Medelhavet efter att Japan, Taiwan och Korea  slutat att tråla på de stora haven när den världsomspännande lagen trädde i  kraft 1992.

1998: Sedan Greenpeace ockuperat området i fyra månader, räddas gammelskog i  Svartedalen utanför Göteborg undan avverkningsmaskinerna och blir  naturreservat.

1998: Det mycket stora skogsföretaget MacMillan Bloedel tillkännager att de  gradvis kommer att sluta att kalhugga i Brittish Columbia i Kanada.

1997: Flera andra stora  avverkningsföretag (UPM-Kumenne, MoDo och andra) följer ENSOs beslut att till  vidare avstå från avverkning i orörd Karelsk skog. Russia Support startar upp i  Sverige och leder till att Greenpeace Ryssland fördubblar sina intäkter och  sina möjligheter att skapa en positiv förändring.

1997: Efter att Greenpeace och andra organisationer har agerat för att skydda  klimatet sedan 1988, ratificerar miljöministrar ifrån hela världen Kyotoprotokollet.  Länderna förbinder sig att minska sina utsläpp av växthusgaser jämfört med 1990  års nivå.

1997: Greenpeace mottar UNEPs  (United Nations Environment Program) Ozone Award för utvecklingen av  ”Greenfreeze”, ett kylskåp utan ozonnedbrytande kemikalier och växthusgaser.  Teknologin används idag av en rad vitvarutillverkare.

1996: Greenpeace vinner ett  rättsfall i högsta domstolen mot den ryska presidenten som tillät import av  kärnavfall från utländska kärnkraftverk. Detta var det första rättsfallet i  Ryssland mot ett presidentbeslut. Aktivister från sju länder kedjar fast sig i  avverkningsmaskiner nära Kostomuksha och den finska gränsen. Protestaktionen  vänder sig mot förstörelse av urskog på grund av det finska företaget ENSOs  behov av virke till sin pappersproduktion. I oktober meddelar ENSO att man  tills vidare avstår från att avverka i orörd Karelsk skog.Två nya ryska områden  som föreslagits av Greenpeace tas upp på FNs världsarvslista: Bajkalsjön och  Kamchatkavulkanerna.

1996: Genom att ta fram en extremt bensinsnål bil visar Greenpeace att en  halvering av koldioxidutsläppen är möjlig.

1996: Det omfattande provstoppsavtalet (The Comprehensive  Nuclear Test Ban Treaty, CTBT), som innebär ett stopp för provsprängningar  av kärnvapen, blir godkänt av FN.
Läs mer

1995: Nordsjöländerna fattar beslut om nollutsläpp av giftiga ämnen inom 25 år,  vilket innebär förbud mot att producera PVC-plast och andra naturfrämmande  material.

1995: Efter en aktiv kampanj ifrån både Greenpeace och media, bestämmer sig  oljejätten Shell för att inte dumpa oljeborrplattformen Brent Spar i Atlanten.
Läs mer (GP INT)

1995: Greenpeace stoppar Frankrikes kärnvapenprov på Muroroa-atollen i Stilla  havet, och aktionerna får stor internationell uppmärksamhet. Mer än sju  miljoner personer har skrivit under ett upprop mot kärnvapenproven, och  Frankrike, USA, Ryssland och Kina skriver under CTBT-avtalet (The Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty) om förbud mot provsprängningar.

1995: Efter påtryckningar, bland annat ifrån Greenpeace, blev den ryska  Komi-skogen placerad på UNESCOs världsarvslista.

1994: Efter flera år av valfångstaktioner blev det antarktiska valreservatet,  vilket hade föreslagits av Frankrike och stöttats av Greenpeace, godkänt av den  internationella valfångstkommissionen.

1994: Greenpeace genomför aktioner mot export av giftigt avfall ifrån  västvärlden till u-länderna. Baselkonventionen förhandlades fram, vilken  förbjuder giftexport från OECD-länder till icke OECD-länder.

1993: Londonkonventionen innebär ett världsomspännande permanent förbud mot  dumpning både av radioaktivt avfall och annat industriellt avfall i havet.
Läs mer (pdf)

1993: Efter ett omfattande  kampanjarbete av Greenpeace tvingas Ryssland erkänna dumpningar av flytande  radioaktivt avfall i havet. Med världens ögon på sig tvingas den ryska  regeringen att stoppa detta.

1992: Frankrike avstår från årets planerade kärnvapenprov på Mururoa-atollen i  Stilla Havet, efter att Greenpeacefartyget Rainbow Warrior II besökt  testområdet. Frankrike lovar också att sluta genomföra kärnvapenprov om övriga  nationer följer efter.

1992: Ett världsomspännande förbud mot trålning med stora drivnät införs.

1992: Sedan Greenpeace tagit fram ett freonfritt kylskåp, tvingas  kylskåpsindustrin erkänna att dessa faktiskt är fullt möjliga både att  tillverka och sälja.

1991: De 39 länder som skrev under Antarktisfördraget enas om ett minst 50-årigt  förbud emot all mineralutvinning, för att bevara kontinenten för fredliga och  vetenskapliga syften. Även militär aktivitet förbjuds.

1991: Stora tyska förläggare bestämmer sig för att sluta använda klor i sitt  tidningspapper. Detta skedde efter att Greenpeace hade tagit fram en klorfri  utgåva av ”Der Spiegel” som en del av en kampanj mot användningen av klorblekt  papper.

1980-talet

1989: En FN-resolution som kräver stopp för trålning med stora drivnät på  världshaven antas, efter att Greenpeace föreslagit protester mot de planlösa fiskemetoderna.

1988: Efter Greenpeace-aktioner blir ett världsomspännande förbud mot  förbränning av organiska klorföreningar till havs godkänt av Londonkonventionen.

1985: Frankrikes kärnvapentester i Söderhavet blir återigen en internationell  stridsfråga, framförallt efter att Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior hade  sänkts av den franska underrättelsetjänsten.

1983: Deltagarna i Londonkonventionen kräver ett stopp av dumpning av  radioaktivt avfall i havet. Som resultat av Greenpeaceaktioner mot dumpningen  blir detta det första året sedan slutet av andra världskriget som det  officiellt inte dumpas stora mängder radioaktivt avfall i havet från fartyg.

1982: Efter en rad aktioner mot valfångst, inför den internationella Valfångstkommissionen  (IWC) ett uppskov mot kommersiell valfångst.

1982: EG (Europeiska Gemenskapen) förbjuder import av sälskinn, efter offentlig  kritik som en reaktion på Greenpeace aktioner i Kanada.

1970-talet

1978: Greenpeace stoppar slakt av gråsäl på Orkneyöarna i Skottland.

1975: Frankrike avbryter sina atmosfäriska kärnvapenprovsprängningar i  Söderhavet efter att Greenpeace protesterat i området.

1971: En handfull människor i en gammal fiskebåt styr mot det amerikanska  provområdet på ön Amchitka utanför Alaska. Den lilla gruppen kallar sig  ”Greenpeace”. Efter denna första Greenpeaceaktion slutar USA året efter helt  att utföra sina kärnvapenprov i Alaska.

 2013 

 

Ämnen