Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Civil olydnad

Sida - 8 mars, 2015
Vi inom Greenpeace bekänner oss till den civila olydnadens fyra principer såsom de tillämpades av Mahatma Gandhi och Martin Luther-King:
  1. inget våld,
  2. ingen skadegörelse,
  3. öppenhet och
  4. ansvarstagande.


Vi för en ständig dialog med makthavare i riksdag, regering, myndigheter och företag  för att  förmå dem att verka för ett samhälle som inte utvecklas på bekostnad av klimat och miljö. Vi vill också inspirera människor till att själva agera för miljön.

Greenpeace-aktivister, utklädda till förnybara energislag som sol, vind och vatten, tar sig över staketen och in på området kring Forsmarks kärnkraftverk den 14 juni 2010. Foto: ChristianÅslund


När det inte räcker använder vi oss av direktaktioner för att rikta strålkastarna mot miljöbrott som annars får fortgå i det tysta.

Våra aktioner är alltid fredliga - utan våld och skadegörelse. Vi gömmer oss inte bakom huvor och vi har alltid någon som för dialog med polis och andra aktörer på platsen. Vi tar ansvar för våra handlingar.

Vår erfarenhet visar att civil olydnad och icke-våldsaktioner kan skapa politisk förändring. Det är något som alla demokratiska samhällen behöver för att fortsätta utvecklas.

Ämnen