Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fredliga aktivister stresstestar svenska kärnkraftverk

Pressmeddelande - 9 oktober, 2012
Stockholm - Drygt 70 Greenpeaceaktivister genomför idag ett fredligt stresstest av kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Aktivisterna kräver att miljöminister Lena Ek, som är ytterst ansvarig för säkerheten, stänger våra riskabla reaktorer omedelbart.

Klockan 07.30 på tisdagsmorgonen tog sig ett 20-tal aktivister in på Ringhals kärnkraftverk med cyklar för att stresstesta kärnkraftverkets skydd, strax därefter klättrade ett 50-tal aktivister, med samma syfte, in på kärnkraftverket i Forsmark.

- Idag stresstestar Greenpeace aktivister de svenska kärnkraftverken för att uppmärksamma allmänheten, kärnkraftsindustrin och Lena Ek på de allvarliga säkerhetsbristerna. Stresstesterna genomförs på ett fredligt och ansvarsfullt sätt och visar att kärnkraft utsätter människor för oacceptabla risker, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Efter Fukushimakatastrofen genomfördes, på order av EU, så kallade stresstester av samtliga Europas kärnkraftverk. Resultaten av dessa visar att de gamla reaktorerna har tekniska problem som kan orsaka risker som säkerhetsmyndigheterna inte tar på tillräckligt allvar. Dessutom behandlade inte stresstesterna säkerhetsberedskapen för yttre hot eller hot från luften, vilket är anledningen till att Greenpeace aktivister genomför kompletterande stresstester idag.

Gång på gång har både Greenpeace och andra kärnkraftsexperter påtalat de allvarliga säkerhetsbristerna som finns på svenska kärnkraftverk, utan att kärnkraftsindustrin eller den ansvariga ministern, Lena Ek (c), vidtagit tillräckliga åtgärder.

- Vi hoppas att frågan om säkerheten i de svenska kärnkraftverken från och med nu tas på största allvar och att problemen inte fortsätter att tonas ner av Strålsäkerhetsmyndigheten. Miljöminister Lena Ek måste se till att de farliga reaktorerna omedelbart tas ur drift, så att människor och miljö inte utsätts för de risker som den svenska kärnkraften innebär, säger Annika Jacobson.

Bilder och video kommer att laddas upp här

Läs rapporten "Riskabla reaktorer"

Kontakter:
Forsmark
Annika Jacobsson,
chef för Greenpeace i Sverige, 070-542 08 90
Anna Havula,
kommunikationsansvarig, 070- 201 44 86

Ringhals
Patrik Eriksson,
programchef för Greenpeace i Norden, 070-301 28 92
Birgitte Lesanner,
kommunikationsansvarig, +45 23 95 12 14

Stockholm
Daniel Bengtsson,
kommunikationsansvarig, 070-340 54 14