Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Shell överger planer för oljeborrning i Arktis under 2013

Pressmeddelande - 28 februari, 2013
2013-02-28 - Oljebolaget Shell meddelar att det överger sina planer att borra efter olja i Arktis under 2013. Detta sker efter ett katastrofalt år då bolagets oljeplattform gick på grund i Alaska och bara dagar efter att den amerikanska kustbevakningen pekat på stora säkerhetsbrister på Shells oljeborrningsfartyg Noble Discoverer. Genom att ställa in oljeborrningarna erkänner Shell de enorma utmaningar och säkerhetsrisker som finns i samband med oljeborrning i Arktis.

Shells arktiska oljeprogram har bjudit på en lång räcka av problem och olyckor. Bränder och undermålig säkerhetsutrustning är bara några exempel. I början av januari miste bolaget kontroll över sin oljeplattform Kulluk mitt i en kraftig storm, vilket ledde till att den gick på grund i Alaska. Oljeplattformen ska nu repareras i Asien, dit även bolagets oljeborrningsfartyg Noble Discoverer bogseras för reparation.

- Shells oljeborrningar i Arktis har misslyckats å det grövsta och har blivit en ganska pinsam affär för bolaget. Enligt dem själva begav de sig till Arktis med världens bästa utrustning, men de har inte ens kunnat förhindra deras oljeplattform från att gå på grund, säger Therese Jacobson, Arktisexpert för Greenpeace.

- Jag är extremt lättad över att Shell övergett sina planer att borra efter olja i år, innan någon riktigt allvarlig oljeolycka sker. Något så riskabelt som att borra efter olja i Arktis borde vara helt förbjudet, säger Therese Jacobson.

Greenpeace har genomfört flera aktioner mot Shells oljeborrningar i Arktis. I februari förra året stoppade aktivister oljeborrningsfartyget Noble Discoverer från att lämna hamnen i Nya Zeeland med destination Arktis. I maj försökte aktivister att stoppa en finsk isbrytare, som var på väg förbi Sverige för att hjälpa Shell med sina oljeborrningar. I somras genomfördes aktioner mot Shells bensinstationer på över 100 platser i världen. Greenpeace kommer att fortsätta att kämpa för att all oljeborrning i Arktis ska förbjudas.

Shells meddelande
US Coast Guard om Shells säkerhetsbrister

Kontakt:

Therese Jacobson, Arktisexpert, Greenpeace: 072 2260784
Twitter: Therese_GreenP
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86