Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svensk aktivist åtalas för sjöröveri i Ryssland

Pressmeddelande - 2 oktober, 2013
Stockholm 2 oktober, 2013 – Den ryska statsåklagaren lade på onsdagen fram ett åtal gällande sjöröveri mot svenske Dima Litvinov och flera av de aktivister som genomförde en fredlig protest mot Gazproms oljeborrning i Arktis. Det är en extrem och oproportionerligt anklagelse som kan innebära ett maxstraff på 15 års fängelse.

Dima Litvinov, trebarnspappa från Kista i Stockholm, var en av besättningsmedlemmarna på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise som bordades illegalt på internationellt vatten.
 
- Det är helt ofattbart. I över 40 år har Greenpeace kämpat för fred och skydd av vår natur. Åtalet för sjöröveri är mot Greenpeace fredliga aktivister är absurt och har ingen rättslig bäring i vare sig internationell eller rysk lag. Våra aktivister protesterade fredligt mot Gazprom och farorna med oljeborrning i Arktis. De utgjorde inte något som helst hot, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

De 28 aktivisterna, samt en frilansande fotograf och en frilansande filmare, var inblandade i en protest mot Gazproms oljeplattform Prirzalomnaya den 18 september. Två aktivister försökte då klättra upp på sidan av plattformen och hänga en banderoll. Idag släpper Greenpeace foton från ögonblicket då ryska säkerhetstjänsten firade ner sig från en helikopter och bordade Arctic Sunrise under vapenhot. Fotografierna visar tydligt fredliga aktivister inte utgör något hot mot de ryska myndigheterna.

- Jag ber folk att titta på dessa bilder och besluta om dessa fredliga aktivister med sina höjda armar och med vapen riktade på bröstet, någonsin skulle kunna beskrivas som pirater, säger Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo om de nya bilderna.

Förra veckan skrockade president Putin själv åt tanken att Greenpeace fredliga protesterar var sjörövare. Han sa: "Det är helt uppenbart att de naturligtvis inte är pirater."

Antalet människor i världen som har skrivit till ryska ambassader med krav på frigivning av aktivisterna passerade idag 800 tusen. Krav har även kommit från WWF, Amnesty International och Human Rights Watch.

Foton från bordningen här:

För juridiska expertkommentarer om sjöröverianklagelserna se här:

Greenpeace rapporterar senaste nytt via Twitter: https://twitter.com/gp_sunrise

Ladda ner senaste bilderna här och här.
Ladda ner bilder på Dima Litvinov
.

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig: 070 303 36 49

 

Noteringar:
  • Enligt artikel 227 i den ryska brottsbalken, definieras sjöröveri som: "ett angrepp på ett havsgående fartyg eller en flodbåt med syfte att ta andra människors egendom, begås med hjälp av våld eller med hot om våld."
  • Enligt artikel 101 i FN: s konvention om havsrätt, definieras sjöröveri som "alla olagliga våldshandlingar eller frihetsberövande, eller någon form av plundring, som begås för privata syften av besättning eller passagerare på privata fartyg eller ett privat flygplan. "
  • Greenpeace fredliga protest uppfyller ingen av dessa definitioner.
  • Sjöröveri gäller endast när någon försöker att beslagta egendom med våld eller hot om våld, inte en fredlig protest. Sjöröveri kan endast begås mot ett fartyg. Prirazlomnaya är en fast plattform, vilket Gazprom själva har medgett. Inte vid något tillfälle under Greenpeace protest fanns något som helst försök att ta över plattformen. Två klättrare försökte klättra upp på sidan av plattformen för att få medial uppmärksamhet för oljeborrning i Arktis. Greenpeace grundades för över 40 år sedan på principerna om icke-våld och fredlig protest.
  • Juridiska experter är överens med Greenpeace analys.
    Dr Douglas Guilfoyle, docent i folkrätt vid University College London och en välkänd expert på sjöröveribrott, drog slutsatsen att "de åtgärder som Greenpeace genomfört är inte tillnärmelsevis att betrakta som sjöröveri." Prof. Eugene Kontorovich, professor i folkrätt vid Northwestern University i Chicago sade att "Greenpeace verksamhet är absolut inte sjöröveri av flera skäl ... Sjöröveri kräver" våldshandlingar eller frihetsberövande. "Här satte Greenpeace aktivist bara en affisch på en plattform. Detta utgör inget hot. "
  • President Putin citerades 2000 när han sa: "Ärligt talat så har jag alltid beundrat människor som ägnar sina liv åt miljöproblemen. Jag har sett med häpnad när en grupp människor i en liten båt försökt att sätta sig upp mot ett enormt militärfartyg. Jag måste säga att detta bara inspirerar ger sympati"