Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska i miljöprotest mot Shell på danskt oljeraffinaderi

Pressmeddelande - 28 augusti, 2013
Fredericia, Danmark 28 August 2013 – 35 isbjörnar och aktivister från Greenpeace, däribland Sandra Lamborn från Stockholm, har precis inlett en miljöprotest där de klättrat in i oljebolaget Shells oljeraffinaderi i danska Fredericia. Med hjälp av stegar klättrade aktivisterna strax före soluppgången över ett 2,5 meter högt stängsel och sedan upp på silon samt den högsta skorstenen på anläggningen. För närvarande ändrar aktivisterna Shell-loggan på en av silona till Shells ”sanna ansikte”.

En grupp aktivister har klättrat upp på en av oljeraffinaderiets stora silor, och där tänker de designa om Shells gula och röda logga. En annan grupp aktivister har klättrat upp för den största skorstenen vid raffinaderiet. Från Sverige deltar Sandra Lamborn, 29 år, från Stockholm, samma aktivist som i juli klättrade upp för Västeuropas högsta byggnad The Shard i en miljöprotest mot Shell. Övriga aktivister är från Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Italien och Lettland.

– Vi är här för att visa Shells sanna ansikte, eftersom bolaget leder jakten efter oljan i Arktis. Shell har visat skrämmande säkerhetsproblem i Alaska, de har dränkt hela Nigerdeltat i olja, och nu är de redo för att göra detsamma i Ryssland och på Grönland. Planerna på arktisk oljeborrning måste omedelbart ställas in. Vi vill skydda Arktis, och därför måste Shell tydligt höra att de ska ut ur regionen, säger aktivisten Sandra Lamborn. 


3,7 miljoner människor har hittills gått med i kampanjen för att skydda Arktis, som kräver att området runt Nordpolen ska skyddas som en global fristad för miljön, att all oljeborrning och destruktivt fiske ska förbjudas.

Aktionen i Fredericia är en del av Greenpeace pågående globala kampanj mot Shell och andra bolags riskabla jakt efter Arktis olja. I juli klättrade sex kvinnor, däribland Sandra Lamborn, på Västeuropas högsta byggnad nära Shells huvudkontor i London. I söndags genomförde Greenpeace en aktion mot Shell på belgiska Grand Prix-tävlingen. 

Bilder och video från aktionen

För mer information, kontakta:

Sandra Lamborn, aktivist, på plats och tillgänglig för intervju: 073 82 65 83
Therese Jacobson, arktisexpert för Greenpeace i Sverige:  073 670 85 30
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 01 44 86