Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister dumpar 18 ton kol framför Rosenbad - uppmanar Reinfeldt att stoppa Sveriges kolkraftverk

Pressmeddelande - 28 oktober, 2009
Ett trettiotal aktivister från Greenpeace levererade idag 18 ton tyskt brunkol till statsminister Fredrik Reinfeldts arbetsplats, Rosenbad. Aktivisterna uppmanade Fredrik Reinfeldt att ta ansvar för de svenska koldioxidutsläppen utomlands, genom att stoppa Sveriges kolkraftverk.

Ett trettiotal aktivister från Greenpeace levererade idag 18 ton tyskt brunkol till statsminister Fredrik Reinfeldts arbetsplats, Rosenbad.

- Just nu råder ett fatalt dödläge i de internationella klimatförhandlingarna. Världen är i desperat behov av länder som visar att det går att ta ansvar för sin del av klimatförändringen. Om EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt meddelar omvärlden att han har instruerat sitt statliga energibolag att sluta investera i kolkraft, kan det bidra till att bryta dödläget, säger Anders Hellberg.

Lasten på 18 ton brunkol är lika mycket som Vattenfall förbränner var tjugonde sekund i kraftverket i tyska Jänschwalde. Sammanlagt har statliga Vattenfall skaffat sig tolv stora kolkraftverk i Tyskland, Polen, Holland och Danmark under de senaste nio åren. Dessutom byggs eller planeras ytterligare sex. Detta uppmärksammade Greenpeace aktivister genom att bära skyltar med namnen på de största kolkraftverken.- Vi är här för att göra Sveriges klimatbrott i Europa synligt för politikerna och för svenska folket. Varje år släpper statliga Vattenfall ut 100 miljoner ton koldioxid – det är dubbelt så mycket som hela Sverige som land släpper ut. Om Fredrik Reinfeldt ska kunna visa ledarskap i klimatfrågan, måste han se till att Vattenfall förbjuds att investera i kol, säger Anders Hellberg, talesperson i klimatfrågor på Greenpeace.

Med bara 39 dagar kvar till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn är det många som oroar sig för att världens länder inte ska lyckas enas om ett avtal som verkligen räddar klimatet. Greenpeace uppmanar regeringscheferna i alla världens länder att bege sig till Köpenhamn i december och göra sitt yttersta för att klimattoppmötet ska bli den historiska vändpunkt som så många hoppas på.- Det blir absurt när Fredrik Reinfeldt kritiserar Kinas kolinvesteringar, samtidigt som hans eget energibolag storsatsar på kolkraft i Europa. Ett stopp för Vattenfalls investeringar i kolkraft skulle sända en enormt viktig signal till omvärlden om att EU:s ordförandeland tar klimatfrågan på fullaste allvar, säger Anders Hellberg.

 

Högupplösta bilder: http://info.greenpeace.se/album/GPN_Media_Release/


Kontaktuppgifter:
Anders Hellberg, talesperson i klimatfrågor: 0703 97 66 73
Martina Krüger, talesperson i klimatfrågor: 0705 50 29 13
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare: 0703 03 36 49