Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace fälls med dansk terrorlag

- yttrandefriheten hotas

Pressmeddelande - 9 februari, 2006
Icke-våldsorganisationen Greenpeace dömdes i Köpenhamn i dag för att ha överträtt en paragraf i den danska terrorlagstiftningen från år 2002. Detta efter att den danska hovrätten slagit fast tingsrättens dom från juni 2005. Bötesbeloppet höjdes från 30 000 danska kronor till 50 000 DKR.

Protestaktion vid Axelborg, den danska lantbrukarorganisationens högkvarter

- Det är orimligt att Greenpeace straffas med en lagstiftning tänkt för att bekämpa internationell terrorism. Domen kränker yttrandefriheten för organisationer som ibland använder sig av en fredlig form av civil olydnad, vilket det naturligtvis måste finns plats för i en levande demokrati, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace i Norden.

Rättegången inleddes efter att frivilliga Greenpeace-aktivister i oktober 2003 hängt en banderoll på Axelborg, den danska lantbrukarorganisationens högkvarter i Köpenhamn. Aktivisterna protesterade mot att danskt lantbruk använder sig av gemodifierat grisfoder, vilket inte märks ut på matvarorna.

Greenpeace inspireras av Mahatma Gandhi och Martin Luther King och bekänner sig därmed till den klassiska traditionen av civil olydnad. Denna baserar sig på icke-våld och icke-skadegörelse och aktivisterna tar ansvar för sina handlingar. De 15 aktivister som deltog i klätteraktionen på Axelborg accepterade de individuella böter på 1 500 kr som tingsrätten dömde dem att betala för olaga intrång.

Mycket tyder på att lagstiftarna inte förstod att skärpningen av paragraf 306 i terrorlagstiftningen skulle kunna användas till att straffa organisationer som Greenpeace. Det är förståeligt eftersom justitieministern, medan ärendet behandlades i Folketinget, försäkrade
ledamöterna om att terrorlagstiftningen handlade om att bekämpa internationell terrorism.

När Greenpeace i somras dömdes i den danska tingsrätten var representanter för flera fackförbund och organisationer närvarande i rättssalen för att ge sitt stöd till Greenpeace. Även Amnesty International uttryckte stor oro över att domen riskerade att hindra det generella organisationsarbetet i Danmark.

- Civil olydnad kan ibland vara den mest effektiva metoden för att se till att vi lämnar efter oss en god miljö och en rik natur till våra efterkommande, säger Lennart Daléus.

Greenpeace kommer nu att samla organisationer och fackförbund för ett upprop. Vi hoppas att det ska leda till att Folketinget ändrar paragraf 306 så att den inte längre kan användas mot fredliga former av politisk aktivism.

- Greenpeace har en mer än 30 år lång tradition av fredlig, civil olydnad och tänker inte låta sig knäckas av domen, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace i Norden.

Se en video från aktionen